Текстовете трябва да минат и на второ четене, преди да бъдат обнародвани

Парламентът прие на първо четене промените в Наказателния кодекс, според които се криминализира разпространяването на слуховете за банките, предаде "Фокус".

Общо 90 депутати гласуваха за промените, 5 се обявиха против, а 48 се въздържаха. Подкрепата за криминализирането на слухове срещу банките мина с подкрепата на депутатите от ГЕРБ и ДПС.

Текстът на поправката гласи:

"Чл. 252а. (1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева."

Вносителят на поправката, Йордан Цонев от ДПС, заяви, че текстовете не могат да бъдат приети окончателно в този вид и уточни, че специалисти работят по редакцията им, която ще бъде предложена между първо и второ четене. Според него на второ четене поправката ще звучи така, че да не засяга свободата на словото.