Валери Симеонов поиска Енчев да бъде махнат от комисиите, тъй като е влязъл в тях като част от квотата на Патриотичния фронт

Независимият вече депутат Велизар Енчев беше отстранен от Комисия по взаимодействие с неправителствени организации и жалби на гражданите и Комисията по социална и демографска политика в Парламента, пише в. "Сега". Решението беше взето след гласуване в парламента.

Предложението идва от ПФ

Предложението за отстраняване дойде от лидера на НФСБ и председател на групата на Патриотичния фронт, в чиито редици беше Енчев, преди да се отцепи, Валери Симеонов. Мотивите на Симеонов са, че бившият му колега от ПФ, Енчев е станал член на комисиите като депутат от ПФ, но тъй като е напуснал парламентарната група.

С това предложение Патриотичният фронт за втори път изменя на своите избиратели, след като ги измами веднъж, гласувайки за коалиция, за която никога не е обещавал да подкрепя, каза Велизар Енчев по време на дебатите преди гласуването на това предложение на Симеонов.

Позицията на Енчев

Независимият депутат посочи, че с днешното си предложение Валери Симеонов казва на българските пенсионери, че не иска да има техен представител в комисията за гражданските организации и в комисията по социални въпроси.

"Симеонов се опитва да блокира и предложението ми за частична 13-та пенсия, а с искането да бъда оттеглен от тези комисии той оправя послание на българските пенсионери, че те не са желани в тази зала, каза Енчев.

Подкрепа от Мая Манолова

Бившият зам.-председател на парламента Мая Манолова разкритикува отстраняването на Велизар Енчев. Тя поиска гласуването по тази точка да бъде отложено, тъй като според всички правилници на Народното събрание досега независимите депутати са били членове на парламентарни комисии.

По думите й, това е първият парламент, който не е дал възможност на независими депутати да участват в работата на парламентарни комисии като нейни членове.

"Предлагам нечленуващите да не им бъде отнета възможността, защото тази мярка е дискриминационна по отношение на депутати, които не членуват в парламентарни групи", посочи Манолова.

"Не търсете нищо повече от една чиста процедура - аз съм направил нашето предложение, тъй като г-н Енчев доброволно напусна групата и няма как да бъде наш представител в тези комисии", обоснова се в отговор Симеонов.