Служебният премиер се похвали с намалена безработица и престъпления, и с купени ваксини

Кабинетът Герджиков се отчете официално в гранитната зала на Министерски съвет в 95-ия си работен ден от старта на служебното правителство.

Герджиков даде на кабинета си оценка четворка, но по четирибалната система, като според него министрите му са се справили добре с работата си. 

Отчетите на отделните министерства ще бъдат качени утре на сайтовете им.

Герджиков призна, че понякога имал разногласия с президента Румен Радев, който го назначи, но така било демократично. Той отчете също, че служебното правителство се справило с двете си основни задачи - председателството на Европейския съюз и организацията на изборите. 

"Два бяха приоритетите - организиране на избори и подготовката за председателството на Съвета на ЕС. Затова с мен тук са вицепремиерите Деница Златева и Стефан Янев, за да отчетат как изпълнихме тези два основни ангажимента. Много често чувах, че служебното правителство има една-единствена задача - подготовката на изборите и къде сме тръгнали да правим други неща. Няма принципна разлика между редовно и служебно правителство", добави Герджиков.

"Всяка настояща позиция е бъдеща бивша. Мандатът на служебното правителство приключва. Следих коментарите за работата ни. Автори на критиките сте вие, медиите. В това ви е силата", заяви служебният премиер Огнян Герджиков при отчета на кабинета, който оглавяваше в продължение на три месеца.

В четвъртък по обед служебният премиер очаква да предаде властта на новото правителство. Папка с добри идеи пък готви Герджиков за Бойко Борисов.

Изборите и председателството били основните приоритети на кабинета.

Той е доволен от успехите на подготовката на председателството. Доказателство за това било" неистовото желание", както Герджиков го определи, на Бойко Борисов да задържи Златева в екипа си. Служебният премиер отново заяви, че само партийният егоизъм на БСП пречел това да се случи и той е разочарован от това решение.

Миналата седмица той разговарял с Корнелия Нинова да остави Деница Златева на ГЕРБ. Тя му казала, че решението не е нейно, а на Изпълнителното бюро. Няма да дадат госпожа Златева на България, ще я държат за себе си, обобщи Огнян Герджиков.

Златева от своя страна изтъкна, че ще помага на човека, който ще я наследи. Пет големи папки оставя тя със свършеното и задачите, които предстоят в ресора. Председателството е национална кауза, категорична бе тя.

Военният министър Стефан Янев подчерта на свой ред, че изборите били проведени в съответствие с Изборния кодекс и са преминали при много добра организация. МВР създало пък перфектна организация в рамките на правомощията си.

Похвала от Янев получи и Външното министерство за организацията на вота зад граница. Службите също работели перфектно. Той е доволен и от работата на ЦИК.

Източник: Нова телевизия, news.bg