МВР не е разполагало с информация от експерта Стефан Бенчев, че са откраднати тефтерите на Филип Златанов, заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който по настояване "Атака" беше изслушан в Народното събрание

Дебатът прерасна в дискусия за задкулисието в България, информира БНР.

Виж още: Откраднаха скандалните тефтерчета на Филип Златанов

Министърът на вътрешните работи 

Вещото лице Стефан Бенчев, от което откраднаха известните две тефтерчета на Филип Златанов, е съобщил първоначално пред полицията, че му липсват само лични документи и сумата от около 200 лв. Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков от парламентарната трибуна. 

Стефан Бенчев не е обявил в деня на кражбата, че са изчезнали веществени доказателства. Това е посочено и в справка на 6-то РПУ при столичната дирекция на вътрешните работи, каза министър Вучков. 

Той уточни, че не може да даде и конкретен отговор: "За добро или лошо МВР не може да даде отговор на най-важните и големи въпроси по този изключително интересен случай, който очевидно представлява изключителен обществен интерес, включително и през последните четири-пет дни. Не мога да говоря от свое име, защото информацията по конкретното заявление, както и водените досъдебни производства, водените съдебни производства, не се намира не просто у министъра на вътрешните работи, тази информация за водените дела с прословутите тефтери "Златанов", не се съдържа във вътрешното министерство. Тя се съдържа в различни звена от съдебната система - прокуратура, следствие, съд, където има висящи наказателни производства."

Министър Вучков обясни, че вещото лице Стефан Бенчев не е служител на МВР. Материалите по образуваното досъдебно производство са изискани от Софийската градска прокуратура. 

Досъдебното производство е занесено на ръка, като при предаването му градският прокурор на София устно е разпоредил до създаването на вътрешна организация да се преустанови и провеждането на всякакви оперативно-издирвателни действия. От БСП-Лява България определиха случая като поръчков. 

Виж още: Борисов: Тефтерите на Златанов са фалшиви, затова и изчезнаха

Мая Манолова

"Мистерията с кражбата на тефтерчето на Златанов минира не само наказателния процес срещу Филип Златанов. На практика оневинява неговите поръчители, лицата, които са се разпореждали по отношение на това кой да бъде ударен, кой да бъде отложен, кой да бъде оправен. По този начин тези лица стават недосегаеми", каза Манолова.

Генерал Атанас Атанасов

"Доколкото аз имам информация, тези прословути тефтери, не ги знам колко са, никога не са били на разположение на служители на МВР, никога не са били съхранявани в МВР. Тези тефтери винаги са се съхранявали в една каса в ДАНС. Що вие от Атака не извикахте председателя на ДАНС, за да ви даде обяснение къде са се съхранявали. На 7 ноември беше създадено днешното българско правителство. Това деяние било се случило на 5-ти, пък на 6-ти се оплакал този господин Бенчев. В един български електронен сайт на 17 октомври, 20 дена по-рано, е посочено, че най-вероятно тефтерите са унищожени или са изчезнали", добави ген. Атанасов.

Десислав Чуколов

В политическите оценки за изчезналите веществени доказателства реформаторите видяха пробив в националната сигурност и тревога за работата на съдебната система. А депутатът от "Атака" Десислав Чуколов заяви, че случаят крие тайни и обвързаности и призова:

"Този дебат трябва да продължи. Въобще работа на вътрешното министерство, на прокуратурата, на съда, по тази тема трябва да бъде под общественото внимание. Този "Тефтергейт", "Филипгейт", както и да го наречем, все ще е правилно. Това е "Преходгейт". Следете какво се случва с това дело, с това тефтерче, с хората, които са намесени в този случай."