Още в края на март тази година се е знаело, че много язовири в страната са в предаварийно състояние и експлоатацията им е недопустима, става ясно от съобщение на прокуратурата

В него се посочва, че в началото на тази година Върховната административна прокуратура е изискала от Министерството на околната среда становище за състоянието на всички язовири с цел предотвратяване на риска от наводнения

От екоминистерството са изпратили писмо на 31 март, в което се посочва, че 68 язовира са в предаварийно състояние и експлоатацията им е недопустима, поради риск за хората, околната среда и материалните ценности, информира "Мениджър Нюз".

След това са били издадени и изпратени и съответните предписания до местните власти, но неспазването им е масово явление, става ясно още от съобщението на прокуратурата. Има и редица констатирани празноти в нормативната уредба по отношение на контрола върху собствениците за поддържане на язовирите в изправно техническо състояние, посочват още оттам.

През 2012 г. Върховната административна прокуратура пак е правила проверка като тогава акцентът е бил за управлението и разпореждането с язовири – публична общинска собственост. При нея е установено е, че масово общинските съвети са взимали решения за отдаване под наем на язовири, вместо решение за отдаване на тези обекти на концесия.

След последните големи наводнения в страната, включително в края на миналата седмица Върховната административна прокуратура отново e разпоредила да започнат проверки в Басейновите дирекции, общинските власти и областните управи. Констатирани са проблеми и нередности, които се повтарят във всички засегнати от наводненията места, обявиха от държавното обвинение без да конкретизират на този етап от какво естество са въпросните нередности.

Като цяло новата проверка ще обхване дейността на местните и областни власти от 1 януари до момента. От Басейновите дирекции са изискани документи, които да удостоверяват дали е извършена предварителна оценка на риска от наводнения за всеки район на басейново управление, дали са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и дали е информирана обществеността за планирани мерки в случай на наводнения.

Ще се проверява и дали е осъществяван контрол за поддържане на проводимостта на речните легла, поддържани ли са в техническа изправност водностопанските системи и хидротехнически съоръжения и в какво състояние е необходимата измервателна и контролна апаратура за мониторинг.

Кметовете и областните управители ще бъдат проверявани дали са извършвали всички нужни дейности по Закона за защита при бедствия чрез единната спасителна система и дали са изготвени аварийни планове на водностопанските системи и съоръжения от собствениците или ползвателите им.

Крайният срок за приключване на проверката е 24 октомври, след което получените резултати ще бъдат обобщени, уточняват от държавното обвинение.