Премиерът Пламен Орешарски ще обяви оттеглянето на кабинета си в сряда след заседанието на Министерски съвет, но ще внесе официално оставката в четвъртък в деловодството на парламента

Същия ден тя ще бъде гласувана от депутатите, съобщава "24 часа", позовавайки се на източници от ДПС. Правителствени източници се надяват, че в парламента няма да има дебати по оставката, а депутатите само ще я гласуват.

До 5 август кабинетът "Орешарски" ще управлява в оставка. На 5 август президентът Росен Плевнелиев ще се обърне към нацията и ще обяви приоритетите и задачите на служебното правителство, каза самият той в Пловдив вчера.

На 6 август ще бъде последният ден на настоящия парламент и той ще се разпусне.

Все още не е ясно на кого ще се спре президентът Росен Плевнелиев за поста служебен премиер. Възможно е заради банковата криза държавният глава да се спре на финансист.
Затова и продължава да е актуално името на подуправителя на БНБ Калин Христов, който бе финансов министър в предишното служебно правителство на Марин Райков. 

Христов все още обмислял дали това ще е удачно, пише изданието. Банкери коментират, че подуправителят на БНБ е най-добре приетият български експерт в европейските финансови среди и играе много сериозна роля в успокояването на ситуацията с банковата криза. Той има и принос за подкрепата на Брюксел в тази ситуация, съобщават запознатите.