Остават обаче обвиненията за неплатените данъци, недекларираните сделки с валутни ценности и недекларираните пред Сметната палата суми

Бившият заместник-председател на ДПС Христо Бисеров е окончателно оневинен от Върховния касационен съд. Той беше подсъдим за данъчни престъпления, като пред върховната инстанция прокуратурата се отказа да поддържа обвинението за пране на пари.

Така останаха само за неплатените данъци, недекларираните сделки с валутни ценности и недекларираните пред Сметната палата суми от банковите сметки в Швейцария.

В съобщението на съда за оправдателната присъда пише, че според върховните съдии, след като не е установил по изискуемия от Наказателния процесуален кодекс безспорен и категоричен начин, че Бисеров е титуляр на сметката в швейцарската банка, от която са осъществени двата превода, както и че средствата за тези преводи представляват облагаем доход, реализиран през 2012 г., респективно, че за тях се дължи данък върху доходите на физическите лица, въззивният съд законосъобразно е потвърдил присъдата, с която подсъдимият е оправдан по обвинението за избягване установяването и плащането на данъчни задължения посредством затаяване на истина в годишната данъчна декларация по Закона за доходите на физическите лица за 2012 г.

Разследването срещу Бисеров започна през 2013 г. Тогава той напусна ДПС и заместникпредседателското място в парламента. Оттогава Бисеров не е коментирал случая.

Кой е Христо Бисеров

Христо Бисеров е юрист по образование и е бил практикуващ адвокат. Политическата кариера на Бисеров започва още през 1990 г. като член на Зелената партия, част от СДС. С напускането им на СДС, Бисеров остава, но вече като член на Консервативната екологична партия. 

От 1994 до 2000 г. е главен секретар е на СДС. През 2000 г. обаче отношенията между него и лидера на партията и тогавашен премиер Иван Костов се изострят, след като Бисеров призовава Костов да подаде оставка. Разривът в отношенията им достига връхна точка на 27 февруари 2001 г., когато той и Йордан Цонев са изключени с решение на Националния изпълнителен съвет на СДС.

Виж още: "Стандарт": 140 депутати в играта със зеления ток

През 2005 г. влиза отново в парламента като член на Движението за права и свободи, като скоро след това става зам.-председател на партията.

59-годишният Христо Бисеров последно бе зам.-председател на 42-то Народно събрание и депутат от ДПС.
През ноември 2013 г. Бисеров подаде оставка и напусна Парламента, както и партията.

Четири дни по-късно на 7 ноември прокуратурата образува досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу него и доведения му син Ивайло Главинков.