Смъртта на "халифа" Абу Бакр ал Багдади бе потвърдена от източници вътре в самата "Ислямска държава"

Водачът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е мъртъв. Това бе потвърдено и от източници в самата групировка. За новината съобщи телевизионният канал "Ал Сумариа", позовавайки се на източник в иракската провинция Ниневия. 

По-късно информацията бе потвърдена и в каналите на джихадистката групировка. 

Според източника на "Ал Сумариа" групировката е публикувала кратко съобщение, в което се обявява смъртта на лидера Багдади, както и името на "нов халифат".

Потвърждение има и от Сирийския център за наблюдение на човешките права.

"Имаме потвърждаваща информация от лидери, включително един от главните, на "Ислямска държава" в Дейр ез Зор", заявява директорът на организацията пред Ройтерс Рами Абдул Рахман, добавяйки.

През последните няколко години многократно се съобщаваше и впоследствие се опровергаваше смъртта на Багдади, но без да има официално потвърждение за това. 

Първата информация дойде на 16 юни от руското военно министерство, което обяви, че лидерът на терористичната организация вероятно e елиминиран в резултат на бомбардировка на руските ВКС по команден пост в южно предградие на град Ракка в Сирия в края на май. Тогава се поясни, че чрез различни канали е потвърдена информацията.

По-късно в ирански медии се появи снимка на трупа на Багдади, която обаче не беше достатъчно ясна, за да даде официално потвърждение. 

Abu bakr al bagdadi e martav

За лидера на "Ислямска държава" се заговори за първи път през 2014 г., когато той обяви създаването на халифат в Близкия изток. Оттогава информации за убийството му се повяват периодично, като това е първото потвърждение за смъртта му.

Предполага се, че Абу Бакр ал Багдади е роден през 1971 година в Ирак и е бил имам в джамия в Багдад. По-късно, поддържан от бившите служби на Садам Хюсеин, той е издигнат начело на иракско подразделение на "Ал Кайда", а след това и на оформилата се като самостоятелна групировка "Ислямска държава".