Понеделник и вторник ще са неучебни дни в Смолянско и Кърджалийско

Обстановката в Родопите остава критична, като на места преспите са по няколко метра. Бедствено положение днес беше обявено в пазарджишката община Велинград и в пловдивската община Лъки, информира БНР.

Смолянска област

Повечето населени места в планинската част на Смолянска област вече дни са без ток. Тази сутрин е осигурен хляб от Смолян за общините Рудозем и Златоград. Понеделник и вторник ще бъдат неучебни дни за цялата Смолянска област.

Възможно е дори в рамките на днешния ден електрозахранването да не може да бъде възстановено, каза областният управител Недялко Славов: Говорим за общините Рудозем, Мадан, Златоград, Неделино, Баните. Повредите по далекопроводите на този етап се отстраняват извън територията на нашата област, тъй като се осъществяват варианти за електроснабдяване през Кърджалийска област.

Дори и да има бедстващи хора няма как да се разбере, защото клетките на мобилните оператори не работят, допълва заместник областният управител Зарко Маринов.
Спасителен екип извади от преспите семейство възрастни хора, останали блокирани над 14 часа в кола в непроходим път. Мъжът и жената оцелели след прекарана нощ в кола, с която тръгнали по горски път в района на местността "Печинско". Екипът спасители стигнали тази сутрин до затъналия в снега автомобил и извадили семейството. Жената е настанена в МБАЛ-Златоград с измръзване. 

На общинското ръководство се налага да решава проблеми и с починали хора от естествена смърт, а не от измръзване. Четирима души от общината са починали през последните два дни.

За координиране на дейностите по овладяване на ситуацията в областния град пристигнаха двама министри - на околната среда и водите Ивелина Василева и на отбраната Николай Ненчев.

Област Кърджали

Изключително тежка продължава да е обстановката в област Кърджали. Възстановено е електрозахранването в част от населените места в област Кърджали. От 380 селища ток вече имат около стотина. Работата на аварийните екипи е затруднена от липсата на достъп до проблемните места заради многото паднали дървета по пътищата. Допълнително са привлечени 10 мобилни групи от страната, които помагат за отстраняване на повредите.

До повечето села трудно се стига, а до други изобщо няма път. Кметове на села с високопроходими машини снабдяват местните жители с продукти от първа необходимост. Доставят се хляб и свещи, защото на много места няма ток. Осигурен е роторен снегорин да отвори спешно пътищата към четири села. 

Допълнителна техника пробива пътя за село Черньовци, където има болна на хемодиализа. Спасителите, заедно с медици, са помогнали на 5 родилки и един сърдечно болен. За да стигнат до тях, е трябвало е да се пробива пътя, да се режат паднали дървета, а в някои от случаите и да се ходи пеш през еднометрови преспи. Има сигнали за диабетно болен, който се нуждае спешно от инсулин и за деца с висока температура. 

В Кърджали пристигнаха министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и заместник-министърът на енергетиката Жеко Станков. 

Възстановено е движението по пътя Кърджали - Хасково, който по-рано днес беше затворен със заповед на регионалния министър Лиляна Павлова заради непочистените платна. По нейно разпореждане в района бяха пренасочени седем роторни снегорина от Шумен, Варна и Разград и те вече се включиха в разчистването на пътищата в Кърджалийско. 

Най-критична е ситуацията в общините Ардино и Крумовград, където има затворени пътища, паднали електрически стълбове и е прекъснато подаването на ток и вода. За възстановяване на водоподаването в Крумовград е осигурена доставката на 300 киловатов агрегат. 

Заради сложната обстановка и продължаващото бедствено положение понеделник и вторник са обявени за неучебни дни за училищата и детските градини в цялата област. Нормални занятия ще има единствено в град Кърджали.

Хасковска област

Ситуацията в Хасковска област започва да се успокоява след падналите валежи от сняг. Валежите спряха,но след топенето на снега се очакват високи води в реките Марица и Харманлийска. Близо 90 населени места остават без електричество вече второ денонощие. Причината са аварии в преносната мрежа,паднали стълбове и скъсани проводници.

Водата в Димитровград и някой от кварталите на Хасково е пусната след като в част от помпените станции беше възстановено захранването с електричество.Извън строя остават 15 помпени станции,които доставят вода на селата в общините Харманли,Минерални бани и Маджарово.

За две училища от Маджаровска община утре е обявен за неучебен заради затрупани от преспи и непочистени пътища.

Пътищата са проходими при зимни условия,но заради разлив на река Мартинка е спряно движението по пътя Димитровград-Симеоновград. Река Марица поддържа ниво на метър под критичното.Язовир "Ивайловград" изпуска вода от преливниците,но няма опасност за заливане на населени места.

Пловдивска област 

Бедствено положение беше обявено в община Лъки, в Пловдивска област, където втори ден без ток са 8 села. Те са осигурени с храна и вода. Без електричество са села в Първомайско и Асеновградска община. Затворен за движение е пътят Асеновград - Кърджали, проходим е само в участъка до Новаково. 

Заместник-кметът на Асеновград Мария Вълканова подчерта , че пътят към Смолян се почиства, но движението е затруднено като предупреждението е по възможност да се избягват пътуванията .

7 от високопланинските села на територията на община Родопи са без ток, но пътищата до тях се почистват. Разчистена е и отсечката от Скобелево до Върховръх, където вчера близо 20 души сигнализираха, че са блокирани в хижата. В останалата част от Пловдивска област ситуацията се нормализира.

Пазарджишка област

Усложнена е обстановката и в родопската част на Пазарджишка област, като в община Велинград бе обявено бедствено положение. Електричеството във всички населени места на територията на общината бе възстановена чак вечерта, съобщи заместник-кметът Георги Янчев. Той очаква с това да се нормализира и ситуацията най-вече в общинския център, където заради липсата на ток спряха да работят всички хотели. Утре сутринта на заседание на Кризисния щаб ще бъде обсъдено дали ще бъде продължено бедственото положение. Пътят Белово - Юндола остава затворен

Пътищата са проходими при зимни условия, което налага шофиране с повишено внимание и съобразена скорост. Актуална информация за обстановката, шофьорите могат да получат на тел. 0700 130 20 и на интернет страницата на Агенция "Пътна инфраструктура".