Правила на етикета от Викторианска Англия, които днес будят недоумение

Викторианската епоха е любимият декор на много филми, предполага тайнственост, ирационалност, малко стиймпънк, малко романтизъм, щипка идеализъм и истинска бруталност.

Това е времето на Джейн Остин и на Джак Изкормвача.

Знаем, че викторианците са хората, които покривали краката на масите, за да не събуждат нечестиви помисли у младите. (Колко точно нормално е това?) А също така са изобретили вибратора.

Какво още не знаем за нравите от втората половина на ХІХ век?

Само не навреме

Казваме "точен като англичанин", но знаем ли какво всъщност имаме предвид? Когато ставало въпрос за бал или друго светско събитие, точността изобщо не била на почит. В добрия тон било да се появиш с малко закъснение и да се помотаеш в преддверието, за да можеш да огледаш обстановката и да се донатъкмиш.

Tochnostta ne e bila na moda

Сватби само сутрин

Ако бракът не се сключел до 12 ч. на обяд, се смятал за незаконен. Чак към края на ХІХ век настъпило известно отпускане и на младоженците се давала възможност да се бракосъчетават чак до 15 ч.

Картичка за бал

Поканата за бал можела да е само във формата на картичка - на нея се указвало мястото на събитието, но също стилът на костюма и дори танците, които щели да се изпълняват. От картичката гостите научавали и колко пъти трябва да танцуват в едно или друго формирование. Всъщност едно подобно разяснение е доста удобно - наясно си какво да очакваш. То е и причината светските събития навремето да са били така добре организирани.

Slugite ochakvali malki podaratsi i bakshishi ot gostite

Подаръци за прислугата

От книгите на Ивлин Уо и П.Г.Удхаус знаем, че когато английският джентълмен или дама гостува на приятели или роднини в имението им, трябва да остави бакшиш на прислугата. По време на бал също се очааквало гостите да носят дребни подаръци за прислугата - нещо като отплата за извънредните им усилия. А ако гостът си спестял разхода, това не оставало тайна за никого. Найс, а?

Пушене - само вечер

Дневно време пушенето не се разрешавало. Това занимание минавало за незаконно, но странно - печалбата от продажба на тютюн не намалявала. Смятало се, че престъплението се извършва под прикритието на нощта и затова всички пушели след залез.

Викторианската епоха има славата на достопочтено време със строг морал. Истината е, че пороците процъфтявали, а един от най-популярните било пушенето на опиум. Пушалните се обслужвали от опитни специалисти, а лулите и останалите принадлежности били истински произведения на ювелирното изкуство. 

Pushalnya za opium

Източник: "Вокруг света"