Опасността от цунами след труса с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер, ударил тази сутрин в Североизточна Япония, е отменена

Към този момент няма опасност от нова ядрена авария с АЕЦ "Фукушима", съобщава Би Ти Ви. Вчера Япония беше ударена от силно земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер.

По първоначална информация охладителната система в Трети енергоблок на ядрената централа е излязла от строя, но по-късно е била рестартирана и в момента работи нормално.

От Токийската Електрическа компания не съобщават за други разрушения по ядрената централа.

Междувременно японските власти отмениха предупреждението за цунами на североизточния бряг на Япония. Вчера голяма част от населението по крайбрежието на Япония беше евакуирано заради опасността от голяма приливна вълна.

Трусът е бил регистриран в Североизточна Япония в 6,01 ч. местно време. Няма данни за жертви и пострадали. От ТЕПКО - компанията-оператор на AЕЦ "Фукушима", съобщиха, че няма проблеми с реакторите, нито промени в радиационния фон в района.

Припомняме през 2011 г. беше регистриран трус с магнитуд 9,0, след който крайбрежието беше залято от 15-метрово цунами. Аварията в АЕЦ "Фукушима" беше окачествена като най-тежката след тази в Чернобил.

Източник: АФП, Би Ти Ви