Село Попови ливади ще се развива като туристически център

На картата на България се появи ново село - Попови ливади. Селото се намира в пиринския край, близо до Гоце Делчев и беше създадено вчера, с решение на правителството.

За момента в селото живеят постоянно 60 души, които през годините са построили собствени къщи. Очаква се обаче то да се разрасне, тъй като общината предвижда да изгради бази за спорт и отдих, разказа кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, цитиран от "Дарик".

Едно село, което ще се развива

"Преди много години в местността Попови ливади е имало влашко село. След средата на 20 в. в района започва строителство на вили и хотели, направен е и ученически лагер", разказа кметът Владимир Москов.

"Инфраструктурата не е в добро състояние. Налага се цялостна подмяна на ВиК мрежата, довеждащ водопровод, изграждане на пречиствателна система, ел. мрежа, за които имаме разработени проекти и търсим национално и европейско финансиране", коментира още Москов.

Кметът гарантира, че инвестициите в новото село ще бъдат съобразени със запазване на природните дадености: "Изцяло се запазва зелената територия, в горската част изобщо не става въпрос за строителство. Тя ще се запази в девствен вид, както е сега".

Виж още: В битка за българското село

Общината планира да изгради тренировъчна база за летните лагери на спортните отбори, както и да модернизира някогашния детски лагер. Предстои да бъде назначен кметски наместник на селото, а за поста има много кандидати, шегува се кметът Владимир Москов.

Връщаме се на село

Село Попови ливади се появява на българската карта два дни, след като от Асоциацията на българските села обявиха, че през последната година близо 34 000 души са се преместили да живеят на село.

54% от хората, които се местят да живеят на село, са в активна трудова възраст – от 18 до 45 години, а останалите са предимно нови пенсионери. През миналата година от градовете са се изселили над 24 хиляди души, а от села в села са мигрирали близо 9 хиляди души, показват официалните данни на НСИ.

Ръстът на миграцията към селата спрямо 2013 година е близо 25%. С това се запазва положителната тенденция от 2011 година насам. От общо 5072 села в България, 184 са обезлюдени, показва още статистиката.

Източник: "Дарик"