Поредните по-строги противоепидемични мерки заради COVID-19 затварят отново от понеделник, 22 март, заведенията, които работиха едва три седмици... Ето и кои други са засегнати в заповедта на здравния министър

Допълнителни противоепидемични мерки се въвеждат в национален мащаб от понеделник, 22 март, за 10 дни, до края на месеца. Причината - през последните две-три седмици се увеличава както броят на заразените с COVID-19, така и на хоспитализираните, при които е потвърдена коронавирусната инфекция, оповести министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг с Националния оперативен щаб в четвъртък.

Така заведенията за хранене и развлечение, отворени в началото на март, затварят отново, като са позволени само доставките и вземането на храна за дома и офиса, а в хотелите изхранването на гостите трябва да става по стаите.

Затварят се игралните зали и казината, както и моловете, където могат да продължат работа само определени магазини (за хранителни стоки, аптеки, дрогерии) и офиси (на банки, застрахователи, телекомуникационни оператори). За посетители затварят също фитнес центровете и залите за групови занимания, плувните басейни, кината, театрите, музеите...

На събирания и тържества от частен характер се допуска присъствието на не повече от 15 души

Учениците преминават на обучение в електронна среда. В рамките на 10 дни децата няма да посещават детски ясли и градини, образователни и езикови центрове, а след това влизат в пролетна ваканция.

Ето и какво точно се преустановява според писмената заповед на здравния министър:

- Присъствените учебни занятия (вкл. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

- Присъственото провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за всички възрастови групи.

- Присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите обучения и изпити по практика за професионални направления "Медицина", "Дентална медицина", "Здравни грижи", "Фармация" и "Обществено здраве", както и на държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления.

- Присъствените групови занятия в езикови, образователни и обучителни центрове и школи.

- Посещенията в детски градини, детски ясли, детски центрове, клубове и др.

- Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

- Провеждането на културни и развлекателни мероприятия: кина, театри, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и др., вкл. и на открито (събори, фестивали и др.).

- Провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за деца под 18-годишна възраст, като изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.

- Посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, като изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации.

- Посещенията в самостоятелните и прилежащите към места за настаняване - балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.

- Посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се доставки или взимане на храна за дома и офиса. Ресторантите на територията на местата за настаняване могат да предоставят храна единствено на гости на мястото за настаняване, доставена в съответните стаи.

- Посещенията в игралните зали и казината.

- Посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и моловете, с изключение на намиращите се вътре магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски, куриерски и платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги, услуги по химическо чистене.

- Посещенията в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки. (Нетна търговска площ е площта, вкл. щандовете, която е достъпна за клиентите). Забраната не се отнася за магазини (хипермаркети и супермаркети), предлагащи предимно хранителни стоки.

- Колективните екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина и груповите посещения на туристически обекти у нас. 

Освен това физическите и юридическите лица (собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите) трябва да създадат организация за контрол върху броя на клиентите, като не допускат повече от един човек на 3 кв. м

На пазарите, тържищата и базарите се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на 1,5  дистанция между посетителите, а носенето на защитна маска е задължително.

Работодателите и органите по назначаване следва да организират работния процес на работниците и служителите в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

Запазва се т.нар. "зелен коридор" за пазаруване в магазините за хранителни стоки, където в часовете между 8,30 и 10,30 ч. могат да влизат само възрастни хора над 65 години.

Болниците остават затворени за външри лица, като свиждания са позволени сямо при пациенти в терминален стадий.

В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и обектите за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни посещения на външни лица се допускат по изключение и по преценка на директора, и то при спазване на въведените  противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията.

Целта на допълнителните противоепидемични мерки е контролът върху разпространението на коронавирусната инфекция да продължи да бъде ефективен, обясни проф. Ангелов. Той уточни още, че решението за налагане на по-строги мерки е било трудно, но е взето след анализ на ситуацията в страната и на база наличната научна информация.

"Ако ние сме последователни, вирусът не е последователен. Всички решения, които сме вземали до момента, са били основани единствено и само на науката и практиката - такава, каквато я виждаме в целия свят. Оказва се, че няма правилна рецепта, която да дава животоспасяващо лекарство на нито един народ по света."

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изнесе данни за заболеваемостта у нас, която през последните две седмици е 483 на 100 хил. души население, което ни нарежда на девето място в ЕС и трето на Балканския полуостров.

В Бургас, Плевен, София заболеваемостта е най-висока. На другия полюс са Търговище, Видин и Разград.

"България не прави изключение от общата картина. Вълната, предизвикана от британския вариант на коронавируса, която започна от Англия, Ирландия и Португалия, обхвана целия континент. В момента в Централна Европа и на Балканите се отчитат най-високите нива на заболеваемост", заяви експертът.

Министър Ангелов посочи, че е направено всичко необходимо парламентарните избори на 4 април да се проведат безопасно чрез ваксиниране на изборната администрация, осигуряване на лични предпазни средства и дезинфектанти, утвърждаване на здравен протокол.

"Никога не съм се ръководил от това дали всички ще ни харесват или обратното. Изборите идват и си отиват. Здравето на хората за нас винаги е на първо място, дори да понесем политическа щета от нашите опоненти. Мисля, че целият бизнес знаеше какви усилия полагахме и полагаме, за да работят във възможно най-меките мерки", напомни от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Според него досегашните либерални мерки у нас не се спазват, хората не носят маски, не са на дистанция, системата е претоварена. Той посъветва здравните власти да действат:

"Преценявайте вие, имате моето разрешение да направите най-доброто от медицинска гледна точка. Стотици милиони се изляха в здравеопазването, за да предпазим живота и здравето на хората, действайте."

Източник: coronavirus.bg