Не знаем дали Ейре и Чехия ще се срещнат на Евро 2012, но преди няколко години тази комбинация доведе до успешен филм - и най-добрия нов мюзикъл на Бродуей днес: Once (Веднъж)

Once, по едноименния ирландски филм от 2006 г., имаше най-много номинации за американските награди "Тони" (11) и спечели осем от тях, включително за мюзикъл на годината, либрето, режисура, сценография и най-добър актьор в главна роля - Стив Кази.

Той, партньорката му на сцената Кристин Милиоти и останалите актьори/музиканти не само пеят, но и си акомпанират сами. Постановката в нюйоркския "Бърнард Б. Джейкъбс тиътър" (OnceMusical.com) се играе от март 2012.

Самият филм на сценариста и режисьора Джон Карни беше заснет с бюджет под 150 хил. евро, но постигна 20 млн. приходи.

Действието се развива в Дъблин, сюжетът е съвременен, а главните роли се играят от непрофесионални актьори, но професионални музиканти: ирландеца Глен Ханзард от фолкрок групата "Фреймс" и чешката имигрантка Маркета Ирглова, сформирали и дует под името The Swell Season.

Заедно те са и автори на песента от филма, наградена с "Оскар" - Falling Slowly.

През 2007 г. Once спечели награда от фестивала Сънданс, а по-късно и отличието за независимо кино "Индипендънт спирит" в категорията за чуждестранни филми.

Междувременно романтичната връзка на дуото, започнала по време на снимките, вече е приключила. Сега Ирглова е омъжена за друг и има солова кариера, а с Ханзард си остават само приятели и колеги.

Историята, която са пресъздали на екрана, обаче продължава на сцената, а песните им са записани наново от актьорите и музикантите в мюзикъла - ето тяхната студийна версия на Falling Slowly.