Какво съветва Николай Божилов - моден консултант за най-новата колекция на Kwiat...

Най-новата колекция слънчеви и диоптрични очила Kwiat отразява актуалните модни тенденции на световно ниво. За да демонстрират това от българската марка очила заснеха фотосесия съвместно с дизайнера Николай Божилов в ролята му на моден консултант.

Носителят на редица модни награди, сред които "Златна игла 2013" и Triumph Inspiration Award 2010 разкрива как най-успешно се съчетават разнообразните модели очила с четири типа актуални тоалети в различен стил.

Специално за празника 8 март Николай Божилов ще дава персонални модни съвети за това как да се съчетае определен модел очила с подходящи за него тоалети. Желаещите дами могат да се възползват като посетят магазина на Grand Optics в търговски център на Цариградско шосе (The Mall), етаж -1, между 16:00 и 18:00 часа.

Водещи тенденции при слънчевите и диоптрични очила за 2014 г. и актуални предложения от най-новата колекция на българската марка.

По отношение на формите при слънчевите очилата тенденциите следват и надграждат миналогодишните. Продължават да бъдат актуални ретро формите - котешки, най-вече "бъбрек", известни още като "авиаторски", както и друг култов модел - Wayfarer.

Новите форми, които се налагат, са тип маска и пеперуда. Забелязва се и завръщане към кръглите и правоъгълни форми. Изцяло нова форма по дизайнерска разработка на специалистите на марката е комбинацията от ретро-котешка и кръг. В колекцията присъстват над 200 модела слънчеви очила.

При формите на диоптричните рамки се запазва котешката, но не така силно изразена като при слънчевите очила. Актуални са и елипсовидните към правоъгълни форми. Специално дизайнерско решение е част от рамката на някои модели да е подвижна с две лица в различен цвят.

Изобилие от дизайнерски орнаменти и детайли при рамките са характерни, както за слънчевите, така и за диоптричните модели. При стъклата на слънчевите очила водеща тенденция на световно ниво е огледалното цветно покритие. То е най-характерно за формите бъбрек и Wayfarer, но навлиза и в другите типове очила. Цветовете при огледалните стъкла са тип хамелеон в преобладаващо червено, жълто, зелено, лилаво, оранжево, 3-4 нюанса синьо, също златно и др., а под различен ъгъл в тях се виждат и всички нюанси на дъгата.

При цветовете на рамките и в диоптричните, и в слънчевите модели впечатление правят стилните комбинации от два и три цвята, както и изцяло новата концепция за четири цвята в един модел (синьо, розово, бяло и черно, както и кафяво с бяло, черно и синьо за слънчевите). Цветовете на рамките при слънчевите очила са решени предимно в бяло, черно, малина, бордо, кафе макиато, кафяво, синьо, тигрово, беж, прозрачно и др. При рамките е използвана и игра с цветовете от външната и вътрешната страна.

"От ретро вълната хит е бъбрекът с 4 класически форми и над 10 разновидности. Котешките модели са с по-изразена смела форма и по-плътна рамка. В някои модели е използвана релефна текстура за рамката, която е по изцяло нова технология. Ретро формата Wayfarer твърдо следва тенденцията на огледалните цветни стъкла. Те присъстват и в унисекс моделите тип маска, при които дизайнерите на Kwiat са разработили олекотен вариант с бъбрековиден елемент", пояснява Павел Цветков, управител на българската марка очила.

При материалите на рамките световна тенденция е пластмасата, като се изключат металните, бъбрековидни форми. При стъклата на слънчевите модели се залагат на безкомпромисното качество с материал от най-висок клас А-CR 39, който се използва за стъкла с диоптър. Той не пречупва светлината, а пропускливостта и контрастът на образа са възможно най-добри за окото. Стъклата имат и висококачествена поляризация, която увеличава комфорта при носене и най-вече при шофиране. Световната практика е да се изработват очила със стандартни размери. Специално за българския пазар обаче Kwiat предлагат очила в по-големи и по-малки размери, подходящи за различен тип лица.

Модни съвети на Николай Божилов

Графична класика

Към тази визия се отнасят класическите дрехи с минималистичен дизайн или т.нар. обновена класика, към която спадат изчистената бяла риза, рокля и др. 

При тази визия очилата са добър акцентен аксесоар. 

Подходящите модели са в черно-бялата гама, прозрачно и с текстура; по-екстравагантната котешка ретро форма; бъбрека с огледално цветно покритие и рамка с различни орнаменти; пеперудата с комбинация от 4 цвята в рамката, както и кръглите очила с различни цветови комбинации и дизайнерски украшения в рамката.

Спортни акценти (на снимката най-горе)

Спортните елементи тотално навлизат във всекидневния дамски гардероб, но в комбинация с облекла на класическа основа (поли, топове със спортни детайли). При тази визия дрехите са модерна основа, а очилата са акцент. За този тип облекла е характерна динамичната визия, която много добре кореспондира с диагоналните цветови акценти в рамките на очилата уейфеър. За всекидневните облекла със спортни елементи са подходящи и другите форми с огледалните цветни покрития – бъбрек и маска.

Елегантен силует 

Изчистените, класически силуети, феерични материи и по-тъмни цветове, характерни за официалната визия, кореспондират отлично със златното в рамките и стъклата на различните модели очила. Тук можете да си позволите комбинация и с анималистични очила с котешка форма, които стоят изискано, използвани като акцент. От формите бъбрек, маска и пеперуда са подходящи вариантите с метална рамка и различни орнаменти и детайли предимно в златно.

Метален блясък 

Металните акценти са сред актуалните тенденции при по-екстравагантните облекла. Метализираните елементи могат да бъдат както отделни детайли, така и тъкани с блясък и материи с метален ефект, от които е изработена цяла дреха, като риза например. За този тип визия логично подходящи са очилата с метални рамки най-вече от формите тип бъбрек и маска. Огледалните цветни покрития също кореспондират с тази визия, но с внимание при избора на цвят.