Президентът Обама призова за затягане на оръжейния контрол и разкритикува оръжейните лобита

Десет души са убити, а други седем са ранени след стрелба в колеж в Роузбърг, щата Орегон, САЩ, предадоха световните агенции.

Сред загиналите е и стрелецът, 26-годишен мъж, който е бил убит по време на престрелка с полицията. Други двама души са починали по пътя за болницата.

Младият мъж е нахлул в корпуса по естествени науки и е започнал да стреля напосоки. По думите на очевидка, цитирана от "Ройтерс", стрелецът е поискал от хората в учебното заведение да станат прави и да кажат коя религия изповядват, след което е открил огън.

Колежът е основан през 60-те, като учебна институция, която помага на студентите си да изучат занаят и ги подготвя за изпитите в традиционните университети в САЩ.

Обама срещу прекомерно свободния достъп до оръжия

В официално изявление американският президент Барак Обама заяви, че е наскърбен и разгневен след поредния случай на смъртоносна масова стрелба в страната. 

"Онемели сме... Нашите мисли и молитви обаче не са достатъчни", подчерта Обама и призова Конгреса, доминиран в момента от републиканците, да приеме промени в националното законодателство за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия.

Той отправи директни критики към оръжейно лоби, че блокира реформата.

Всеки месец стрелба

"Ние направихме политически избор - да позволим това да се случва на всеки няколко месеца. Колективно отговорни сме пред онези семейства, които са загубили своите близки заради нашето бездействие", подчерта Обама.

Масовите стрелби се превърнаха в обичайно явление в Съединените щати, изрази съжаление Обама. Той отчете, че "САЩ са единствената страна в света, където стават такива случаи на всеки няколко месеца".

Източник: Ройтерс, Си Ен Ен, "Дейли Телеграф"