Познавате ли хора, които винаги си търсят цигара, когато пият алкохол?

Авторите на ново проучване на Journal of Studies on Alcohol and Drugs (научно списание за изследвания върху зависимостта и злоупотребата с алкохол и наркотични вещества) твърдят, че цигарите влошават махмурлука, пише profit.bg.

"При един и същи брой питиета хората, които са пушили повече в този ден, е по-вероятно да по-тежък махмурлук от останалите," казва Дамарис Розенау от университета Браун.

Общо 113 студенти са участвали в проучването, което е продължило осем седмици. Те са записвали ежедневно колко питиета са изпили за определен период от време, колко цигари са изпушили, както и колко сериозни са били симптомите им на махмурлук като гадене, отпадналост, главоболие, умора и трудно концентриране.

Резултатите от проучването показват очевидното, а именно, че повечето изпити алкохолни напитки влошават махмурлука, но и изненадващото е, че повечето изпушени цигари имат същия ефект. Когато студентите са пушели повече във вечер, когато са употребявали повече алкохол (количество, равняващо се на пет или шест кутийки бира, изпити за около час), са имали по-тежък махмурлук.

Как точно цигарите влошават махмурлука засега не е ясно, но предишни проучвания са показвали, че едновременната употреба на никотин и алкохол заедно повишава отделянето на допамин в лимбичната система на мозъка.

Допаминът е мозъчен стимулант, благодарение на който човек получава усещане на наслада, което вероятно е причината за това толкова много хора да пушат, когато пият и затова пушачите да посягат по-често към цигарите, когато са на заведение.