Валери Милев снима първия роден филм в зомби жанра

Първият етап от снимките на "Код: Червено" (Code: Red) приключи тези дни край София.

Освен експлозии, подпалени коли, каскади и престрелки, в разпространените кадри от снимачната площадка виждаме и добре гримирани зомбита, които бродят между панелни блокове.

Действието започва през Втората световна война по време на битката за Сталинград, където Сталин експериментира с ново биологическо оръжие. Резултатите са ужасяващи и за да се прикрият следите, цялата зона на експеримента е изпепелена с напалм.

Само един германски войник оцелява, но е затворен в психиатрична клиника. Неговите записки попадат на агенти от ЦРУ, които дълго време проверяват вероятността такова оръжие да съществува.

Десетилетия по-късно в България е регистриран случай в секретно поделение, който доказва наличието на подобно оръжие. ЦРУ изпращат в България свой агент (Пол Лоугън), който да разследва инцидента.

В секретното поделение американецът попада на конспирация и е на път да разреши случая, когато базата е взривена и е обявен код: червено. Кошмарът от Сталинград е на път да се повтори...

Валери Милев е сценарист и режисьор на филма. Идеята му хрумва, когато преди години край София експлодира поделението в Челопечене.

Въпросите, които той си задава в този миг, са: "Ами какво би се случило, ако в това поделение има химическо оръжие? Какво би се случило с един град, ако хората не знаят как да реагират?"...

Режисьорът превръща хипотезата в зомби сюжет. Историческата част от филма е заснета преди повече от две години и трейлърът може да се види на Indifilms.eu.

Валери Милев има зад гърба си два игрални филма: хоръра "Re:Kill", чиято премиера е насрочена за този месец, и новата лента с Жан-Клод ван Дам, която е на етап постпродукция.

Екипът е работил зад кулисите на почти всички холивудски продукции, снимани у нас. Част от каскадьорския екип преди това е зает в снимките на друг зомби филм - суперпродукцията с Брад Пит "Z-та световна война", очаквана в кината през лято 2013.

Продуценти на "Код: Червено" са Константин Боров и Башар Рахал. Оператор е Емил Топузов, а за главните роли са ангажирани холивудски актьори като Манал Фетури, която играе основния женски персонаж.