Според туристическото издание Budgetravel това са най-цветните градове в света

Забелязали ли сте колко едноцветни са Партенонът, Айфеловата кула, Статуята на свободата? Ако обичате цветовете, profit.bg изброява 12 места, които ще ви се харесат.

Манарола, Италия

Най-старото от градчетата, известни като Cinque Terre. И петте населени места са обявени за културно наследство от ЮНЕСКО.

Йодпур (Jodhpur), Индия

Известен е с крепостите си. От крепостта Мехрангарх, построена през XV век, се открива невероятна гледка към цветовете на града.

Ла Бока, Буенос Айрес, Аржентина

Градът се появява като селище на роби през XVI век. Разноцветните домове, построени от италиански имигранти, придават весела атмосфера.

Итокортормит, Гренландия

Градчето изглежда учудващо уютно, макар да се намира на едно от най-недружелюбните места в света. Дори фасадата на църквата, построена през 1928 г. , е цветна. Градът е основан от 70 колонисти, пристигнали тук през 1925 г.

Сан Франциско, Калифорния

Ексцентричният и колоритен Фриско, възпят в хипарския хит от 1967 г. San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair), не може да не попадне в класацията. От Китайския квартал до викторианските къщи на площад "Аламо", той събира в себе си най-разнообразни стилове и красота. Тук се провежда най-големият гей парад в САЩ.

Вилемщад, Кюрасао

Старата му част е от 1634 г. Тук се срещат стилът на колонизаторите от Холандия и карибският вкус.

Лонгиърбиен, Свалбард, Норвегия

Една от най-северните обитаеми точки на света. Тук, в идентични цветни къщурки, живеят предимно работници в близките мини. Основан е през 1906 г. заради въгледобива, но днес е рай за екотуристите, които идват да наблюдават белите мечки, тюлените и китовете.

Тенби, Уелс 

Едно от най-известните туристически градчета на Острова. Гледката от пристанището е любима на посетителите.

Бо-каап, Кейптаун, ЮАР 

Районът Бо-Каап е основан от потомците на роби от Африка и Южна Азия, доведени от колонизаторите, а населението му днес е предимно мюсюлманско.

Гданск, Полша

Градът, който беше сред домакините на Евро 2012, е с хилядолетна история, а в началото на 80-те в тамошната корабостроителница е основан легендарният профсъюз "Солидарност", оглавяван от бъдещия полски президент Лех Валенса. Посетете църквата "Дева Мария", която се смята за най-големият тухлен храм в целия свят, и се разходете се по малките, живописни улички.

Берлин, Германия

Германската столица е известна като град на изкуството. Тук има 180 музея, а една от галериите е върху самата Берлинска стена, разделяла някога източната и западната част. Т.нар. East Side Gallery е запазена 1,3-километрова отсечка от Стената, украсена със стенописи.