Santa Claus Is Coming to Town, Let It Snow, Jingle Bell Rock и White Christmas са популярни в цял свят коледни песни от средата на ХХ век, но в епохата на дигиталните формати класациите се владеят от по-съвременни поппарчета.

През последното десетилетие, откакто музиката се сваля от интернет легално, във Великобритания по електронен път са закупени над 15 млн. празнични песни, сочи най-новата статистика.

Ежегодно някои коледни хитове се пласират в тираж, който надхвърля 100 хил. екземпляра и носи солидни суми на създателите им.

Виж още: У дома за Коледа

Номер 1 в тематичната британска даунлоуд класация със 740 хил. продадени копия е Fairytale of New York.

В черно-белия видеоклип, заснет за премиерата на парчето през 1987 г., участва и актьорът Мат Дилън в ролята на нюйоркски полицай, който прибира лирическия герой в изтрезвителното.

Парчето на "Поугс", обявено преди време за най-пускания коледен хит по радиостанциите на Острова, е дует между фронтмена им Шейн Макгоуън и певицата Кристи Маккол, които си разменят мили думи и обидни реплики.

От декември 2000 г. насам песента звучи и в памет на певицата - едва на 41, по време на почивка край бреговете на Мексико, тя е убита от моторна яхта, собственост на влиятелен местен бизнесмен. Плавателният съд се движел към нея и синовете й с превишена скорост и Кристи едва успяла да избута момчетата от пътя му. Плувахме в кръвта на мама, спомнят си децата й по-късно, а истинският виновник май остава ненаказан...

"Поугс", чийто стил е смесица от пънк и ирландски фолк, изпреварват Марая Кери и хита й от 1994-та All I Want for Christmas Is You, който тези дни спечели поредната анкета за най-любимо коледно парче.

Песента, включена в тематичния й албум Merry Christmas, е също така най-продаваният празничен рингтон в САЩ. Написана е в съавторство със знаменития продуцент от руски произход Уолтър Афанасиеф.

Оригиналният клип е заснет като домашно видео от самата певица по коледните празници предишната година, а тогавашният й съпруг Томи Мотола влиза в ролята на Дядо Коледа.

Сред множеството кавъри е дуетът на Марая Кери с Джъстин Бийбър, записан в "суперпразнична" версия (SuperFestive!)" за албума му от 2011 г. Under the Mistletoe. Двамата снимат и видеоклип, чиято основна тема е коледното пазаруване.

След тези две парчета се нарежда Last Christmas на Джордж Майкъл (1984) с "едва" 300 хил. сваляния. Джордж и дуетният му партньор Андрю Риджли са заснели видеото в швейцарски ски-курорт заедно със своите беквокалистки.

Хитът на Wham! обаче така и не заема челното място в коледната класация, тъй като същата година излиза Do They Know It's Christmas?. Сборното парче е записано с благотворителна цел от най-актуалните музикални звезди, сред които и Джордж Майкъл, и е най-продаваният сингъл с коледна тематика на Острова, с 3,7 млн. тираж на различни носители.

По този показател Last Christmas е на трето място с 1,7 млн. бройки, отстъпвайки още само на "Бони Ем" и хита им Mary's Boy Child - Oh My Lord (1978), който възпява Рождеството.

Гореизброените песни обаче са на тема любовта по Коледа, така че най-купонджийско се оказва Merry Xmas Everybody на британската рокгрупа "Слейд" (1973).

Четири десетилетия по-късно това е и най-печелившето празнично парче, като само тази година се очаква да донесе на своя автор и изпълнител, колоритния фронтмен Ноди Холдър, около 800 хил. лири от авторски права, изчислява NME.

В британската класация на най-сваляните коледни парчета то дели четвърто-пето място с друг рокхит от същата година - I Wish It Could Be Christmas Everyday на "Уизърд", които си пожелават празникът да е всеки ден.

Виж още: Най-добрите коледни поппесни според MTV