Картофите се оказаха по-полезни от цвекло, броколи, банани, орехи и авокадо.

При ново изследване британски специалисти изясниха, че картофът съдържа огромен брой хранителни вещества, витамини и минерали и носи повече ползи за човешкия организъм, отколкото препоръчваните от диетолозите цвекло, броколи, банани, орехи и авокадо, предаде МИГнюз.

Учените определиха картофа като най-евтиния и полезен диетичен продукт. Те препоръчват зеленчукът да се консумира по два пъти на ден, което способства за нормализирането на кръвното налягане и не води до увеличаването на теглото.

Картофът заедно с кората съдържа целулоза пет пъти повече, отколкото един банан, и три пъти повече витамин С, отколкото авокадото. Също така специалистите установиха, че в картофа има повече селен, отколкото в ядките и орехите, пише novini.bg.

В действителност картофът съдържа множество важни елементи за човешкия организъм. Ако този зеленчук се използва в ежедневното хранене, човек може да се откаже от различните комплекси от витамини, тъй като картофът осигурява за организма достатъчен брой микроелементи.