Според доклад на ЮНЕСКО за безнаказаността на престъпленията против журналисти на всеки четири дни в света загива по един журналист

Най-малко 48 журналисти са били убити по света при изпълнение на служебните си задължения през 2016 г., съобщи Комитетът за защита на журналистите. През 2015 г. убитите журналисти са били 72. 

В докладът на органзацията се казва, че 26 от убитите тази година журналисти са загинали в бойни действия или кръстосан огън при отразяване на конфликти в Сирия, Ирак, Йемен, Либия, Афганистан и Сомалия. 

18 от убитите пък са били съзнателно набелязани в отмъщение заради работата им.

Сирия е най-опасната страна за журналисти за пета поредна година. През 2016 г. там са убити 14 журналисти. По шестима журналисти са убити в Ирак и Йемен.

ЮНЕСКО за безнаказаността на престъпленията против журналисти

В началото на ноември пък излезе доклад на ЮНЕСКО за безнаказаността на престъпленията против журналистите, според който на всеки четири дни и половина в света по един журналист умира от насилствена смърт.

Според данните на ЮНЕСКО само за последното десетилетие при изпълнение на служебните си задължения са били убити 827 журналисти. Като само за миналата година са били убити 115 представители на медии. 

Най-много представители на медиите са убити миналата година в обхванатите от конфликт Сирия (13) и Ирак (10). На трето място, с 8, е Франция, където всички жертви са загинали при атаката срещу редакцията на сатиричния вестник "Шарли ебдо" през януари 2015 г.

Следват Бразилия, Мексико и Южен Судан с по 7 убити журналисти. В Индия, Либия и Филипините са намерили смъртта си 6 представители на медии.

ЮНЕСКО публикува този доклад веднъж на две години от 2006 г. насам. Оттогава базираната в Париж организация на ООН е преброила общо 827 убийства на журналисти във връзка с работата им, или средно по едно на всеки пет дни. Само 2012 г. е била по-смъртоносна за представителите на медиите от 2015 г., със 124 убийства.

През 2014 и 2015 г. са били убити най-много телевизионни журналисти - по 35. Общо 21 души, работещи за онлайн медии, са намерили смъртта си през миналата година, като най-много от тях са загинали в Сирия.

Гибелта на чуждестранни кореспонденти обикновено привлича най-много общественото внимание. 95% от убитите журналисти обаче са намерили смъртта си в своята родна страна, обръща внимание ЮНЕСКО.

Организацията е разтревожена, че огромната част от нападенията срещу представители на медиите - 92%, са останали ненаказани. По-малко от едно на всеки 10 убийства на журналисти води до присъда.

"Последицата: престъпниците могат да си направят от това заключението, че каквото и да се случи, те ще останат ненаказани", предупреждава ЮНЕСКО. Организацията все пак отчита, че повече държави отговарят на нейните въпроси във връзка с убийствата на журналисти в сравнение с от преди две години.

Източник: АФП