Walt Disney Co. обяви на 19 март, че очаква около 200 млн. долара загуби от филма "Джон Картър” за първото тримесечие на тази година.

Цифрите показват, че се очертава филмът да влезе в класацията за най-губещите филми на Холивуд, правени някога, пише inews.bg.

До момента 3D лентата на Андрю Стентън е донесла 184 млн. долара, но продажбите на билети по цял свят продължават главоломно да падат. Общата цена на проекта е 250 млн. долара, а около 100 млн. долара са похарчени само за маркетинг.

Известният Tomatometer, измерващ рейтинга на филмите в сайта Rotten Tomatoes, показва, че "Джон Картър” се радва на 51% от симпатиите на публиката и съответно на средни симпатии. От своя страна, филмовият критик Кристи Лимайър го нарича "смъртоносно тъп”, което може да подскаже защо от Disney се опасяват от жестоки загуби.

Лошият прием на проекта се оказа пълен шок за компанията, като се има предвид успехът на предишните продукции на Стентън "Търсенето на Немо” и "Wall-E”, които спечелиха награди "Оскар” за най-добра анимация.

От Disney заявиха, че загубите от "Джон Картър” ще доведат до загуби в порядъка на 80-120 млн. за самото студио за първото тримесечие на годината.