В най-топлите страни в света настъпва паника, ако термометърът през зимата слезе под 18 градуса

Най-високата температура на планетата е засечена през 1922 г. в град Ал Азизия, Либия: 57,8° C.

Някои учени оспорват това, като твърдят, че най-високата температура, измервана някога, е 56,7° C - в Долината на смъртта в щата Калифорния.

Според научен екип от университета в щата Монтана най-горещото място на света все още не е намерено, а най-високите температури на Земята са на места, където не са построени метеорологични станции.

Горещите пустини по света - като Сахара, Гоби, Сонора и Деще Лут - притежават суров климат и са толкова отдалечени, че построяването на метеорологични станции в тях е непрактично, обяснява Дейвид Майлдрекслър, автор на изследване, което използва сателити на НАСА, за да засече най-високите повърхностни температури на планетата.

Сателитите търсели инфрачервената енергия, излъчена от земята. За 7-годишен период, от 2003 до 2009 г., те откриват, че Деще Лут е най-горещото място на света - там през 2005 г. термометърът е отчел главозамайващите 70,7° C.

Други рекордьори са Куинсланд, Австралия (68,8° C през 2003 г.), и Турфанската падина в Китай (66,6° C през 2008 г.).

А ето и в кои държави е най-горещо:

10. Етиопия

Средната годишна температура в тази африканска страна е 35° C. През зимата пада до около 28°C. Времето остава почти непроменено независимо от сезона, но дневните температурни колебания са значителни - до 15° C.

9. Индонезия

Средната годишна температура на въздуха в гореща Индонезия е около 30° C. Сезонните колебания са малки, около 3-5° C, а климатът е много влажен.

8. Индия

Хималаите защитават Индия от студените ветрове, идващи от Централна Азия, докато пустинята Тар осигурява топлина за региона. През лятото температурата в някои части на страната достига 48° C. Най-ниската средна температура е около 28° C. Въпреки това в планините термометърът понякога пада до -1° C.

7. Малайзия

Страната се намира почти на Екватора и е с горещ и влажен климат. Температурата на въздуха през цялата година се движи в диапазона 26-35° С, рядко се повишава до 40° С. Малките колебания в температурата правят страната атрактивна целогодишна дестинация за туристите.

6. Ямайка

Средната годишна температура в Ямайка е около 28° C. Първите европейци, които стъпили в района, срещнали големи затруднения да се адаптират към местния климат. За онези, които не обичат топлината, в Сините планини температурата се колебае около 7° C.

5. Бахрейн

Най-малката арабска държава в света се отличава със сух тропичен климат. Средната температура през лятото е около 40° C, а през зимата - около 17° C. Територията на страната е заета предимно от пустиня, затова въздухът е сух и почти не се наблюдават валежи.

4. Обединени арабски емирства

Туроператорите не препоръчват пътувания до Обединените арабски емирства през летните месеци, тъй като не всеки може да издържа на температури от 45° C на сянка. През зимата те падат до около 25° C. Валежите са изключително редки, а пясъчните бури, идващи от пустинята Руб Ал Хали, са често срещано явление.

3. Виетнам

Средната температура в страната през зимните месеци е около 17-20° C, а през лятото термометърът се покачва до 42° C. Южната част на Виетнам е по-добре да посетиш от декември до април, а централната и северната част на страната са по-подходящи за периода май-октомври.

2. Ботсуана

Страната е разположена в Южното полукълбо, така че зимата там настъпва, когато у нас е лято. През януари температурата на въздуха е около 40° С, а през юли достига максимум до 25° С. 70% от територията на Ботсуана е заета от пустинята Калахари.

1. Катар

През лятото в най-горещата страна в света живакът в термометъра понякога скача до 50° C. На брега на Катар влагата достига 90%, така че местният климат може да бъде гибелен за човек, непривикнал на подобни атмосферни условия. Климатът тук наистина е екстремен, но пък местните жители разполагат с огромно богатство от минерални ресурси, петрол и природен газ.

Източник: Bulevard.bg; Profit.bg; Би Ти Ви