Лауреатите от конкурса "БГ прес фото 2013" бяха наградени при откриването

Най-добрите фотографии от 11-ото издание на ежегодния конкурс "БГ прес фото" са подредени от 11 до 27 март във "Виваком Art Hall". Измежду близо 1700 снимки от 96 автори са подбрани 150-те най-интересни кадъра от миналата година.

Този път акцентът е върху съвременната документална и концептуална фотография, като основно внимание се отделя на младите фотографи и фотоисториите.

В началото на март номинациите бяха определени от жури в състав: Валентина Петрова ("Асошиейтед прес"), Звездан Манчич (Център за развитие на фотографията - Белград, и "Прес фото Сърбия"), Никола Лаутлиев (Международни фотографски срещи - Пловдив), Евгени Димитров (агенция "Булфото"), оглавявано от Георги Георгиев - Джони.

По интернет в селекцията са се включили още проф. Кенет Корбе (Държавен университет на Сан Франциско), Селина Дълнъп (фоторедактор на сп. "Економист"), Младен Антонов (фоторедактор на бюрото на агенция "Франс прес" във Вашингтон), Светлана Бахчеванова (фотожурналистка, организатор на конкурса Fotoevidence), Дийн Кокс (фотожурналист на свободна практика и преподавател) и Джейсън Ешкенази (фотограф на свободна практика, куратор на Бурса фото фест).

Гост на награждаването от 18 ч., излъчвано на живо в http://bgpressphoto.com, бе Дейвид Алън Харви, автор на "Нашънъл джеографик" от 40 години насам, член на агенция "Магнум" и създател на списанието за съвременна документална фотография Burn Magazine.

А лауреатите от "БГ прес фото 2013" са:

Георги Кожухаров (първо място) от "Дневник" и "Капитал" за фотоисторията му от боевете в Алепо, Сирия, където прекарал седмица заедно с бунтовници от Сирийската свободна армия;

Авторът на фотокнигата "Forget you past. Монументалните паметници от времето на комунизма" Никола Михов (второ място) с концептуалната си серия "Хотел "Виктория палас" с портрети на служители от малък луксозен хотел в Париж.

Димитри Стефанов (трето място) с фотоесето "Баба и дядо".

При младите фотографи до 23-годишна възраст първи е Денислав Стойчев с репортажа си за екипа ловци на кучета, тръгнали по следите на глутницата, разкъсала проф. Ботьо Тачков в столичния кв. "Малинова долина" в София.

Цветомир Димов със снимка от визитата на Хилари Клинтън при президента Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2 (на плаката за изложбата) е класиран втори, а трети е Александър Михайлов от "Булфото" с кадър от ММА боевете свободен стил.

Специално четвърто място получава Ренета Ганчева за фотоисторията от Банго Васил, публикувана в списание "Бърн".

Наградата за видеожурналистика се присъжда на Янина Манолова (YaninaManolova.com), която работи в САЩ, за късометражния й филм "Това, което остава - след урагана Санди". Двете специални награди са за Муханнад Мхисен от "Евроком" и филма "Границата на рая" (отново по темата за гражданската война в родната му Сирия) и Ладислав Цветков от Би Ти Ви за неговите видеоимпресии.