Те са коренно различни от касовите детски филми, които напоследък излизат главно в 3D формат

"Франкенуини" на Тим Бъртън, "Храбро сърце", "Хотел Трансилвания", "Чудната петорка" и "Разбивачът Ралф" - повечето на "Дисни" - са пълнометражните анимации, номинирани за "Златен глобус 2013".

За най-добрия американски анимационен филм на 2012 г. обаче се спряга 23-минутният It's Such a Beautiful Day на Дон Хърцфелд, с награди от няколко фестивала, който е финал на цяла трилогия, включваща още Everything will be OK и I Am So Proud of You.

Това е най-дългата творба на 36-годишния режисьор, който е бил номиниран за "Оскар" при късометражните анимации с "Отхвърляне" (2000 г.), а на 33 в Сан Франциско му присъждат отличие за цялостния си принос към жанра.

Наградите от трите анимационни фестивала: "Златен кукер" в София, възобновения форум във Варна и "Златен ритон" в Пловдив, плюс форума за късометражно кино "В двореца" в Балчик откроиха и безспорния български филм на годината в този жанр - "Баща" (Father-Film.com).

На практика той е документален и се основава на интервюта с хора от "поколението на прехода", записани от журналистката Диана Иванова. Петимата герои, които водят въображаем разговор с бащите си, носят почерка на интернационален екип аниматори, всеки от тях със собствен стил: Дмитрий Ягодин, Росица Ралева, Велко Попович, Мориц Майерхофер и Аспарух Петров.

Първата награда на "Баща" у нас бе "Златен кукер 2012" - заради "иновативния, но внимателен подход към изследването на връзката между баща и дете, една тежка, но всеобща тема".

Филмът с продължителност малко над 16 минути е копродукция с Германия и Хърватия. В актива му вече има и отличия от международни фестивали.

Главен режисьор е Иван Богданов (вж. интервю с него в Bashtinstvo.com), а продуценти от българска страна - "Компот колектив".