Можеш да се редиш всяка сутрин през лятото за ледено кафе в коя да е верига и да наблюдаваш стопяващите се джобни за деня, но ето как с малко домашна работа да избегнеш този разход.

Май никой не разбира защо айс кафето струва повече от обикновеното кафе. Разбира се, съществуват няколко теории: защото е по-трудоемко, а пластмасовите чашки струват повече от картонените.

В горещите дни, когато се наредим на опашка за ледено кафе, което струва около 30% повече от стандартното, хрумват и други идеи. 

GQ.com ни подсказаха как да прекратим летните мъки още преди да са започнали. Да си направиш студено кафе е по-лесно, отколкото си представяш, а ако следваш инструкциите ни, ще получиш мек, богат и по-малко горчив вкус от всичко, налично на пазара. 

Сложи смляното кафе в съд от неръждаема стомана или френска преса и го остави да пренощува в студена вода. Вкусът на кафето се процежда в студената вода. Така ще избегнеш горчивината, която често придружава зърната, поставени на висока температура. Накрая получаваш наситена смес, която е толкова тъмна, че не пропуска светлина. Ако направиш голямо количество от концентрата, можеш да си оставиш една част вкъщи за сутрините и да вземеш останалата със себе си на работа, където всички колеги ще ти завиждат. 

Ето как се прави:

• Около 160 грама от прясно смляно кафе се изсипват във френската преса* с вместимост 48 унции, или 1,4 л (Концентратът става наистина силен, но винаги можеш да го отслабиш с повечко вода.)

• Напълни пресата със студена вода и разбъркай с кафето. 

• Сложи капака на пресата, но не натискай буталото и остави сместа на стайна температура поне 12 часа. Колкото повече престои, толкова по-силен ще бъде резултатът. 

• Натисни буталото, налей концентрираното кафе в кана и я остави в хладилника. 

• Всяка порция кафе се разрежда със студена вода в пропорция 1:1 (ако кафето е прекалено силно, използвай повече вода), сервира се с лед, мляко и захар (или подсладител, ако искате да се разтвори по-лесно). 

* Ако не разполагаш с френска преса, просто сложи кафето в съд от неръждаема стомана и накрая го прецеди в тензух. Използвай 250 грама кафе за около 2 литра вода.