По време на фестивала "Пловдив чете" бяха раздадени за 15-и път националните награди "Христо Г.Данов" за принос в книжовната ни култура

На церемонията в къщата музея "Христо Г.Данов" с две статуетки бе удостоено пловдивското издателство "Жанет 45" - за романа от Весела Ляхова "Бежанци" и стихосбирката на аржентинския поет Хуан Хелман в превод на Нева Мичева.

Издателят Манол Пейков разказа на микрофона, че минути преди да почине, Хелман е държал в ръцете си именно пловдивската книга и я е нарекъл "божествена", пише местният в. "Марица".

В раздел "Хуманитаристика" пластиката - бухал, - изработена от скулпторката Диана Райнова, получи културологът и литературен теоретик проф. Александър Кьосев за "Караниците около четенето" (научни дискусии, публични дебати и институционални конфликти около природата и състоянието на четенето 1960-2012 г.), издадена от "Сиела".

Антон Стайков взе приза в раздела "Изкуство на книгата" със своята "Кратка история на българския комикс" (изд. "Кибеа"). 

Журналистът и водещ на "Денят започва с култура" по БНТ1 Георги Ангелов стана лауреат в категорията "Представяне на българската книга", а при книгоразпространението журито избра да насърчи книжарница "Алтера" в столичния Дом на киното.

При библиотеките спечели регионалната "Сава Доброплодни" в Сливен, където от години организират и национален фестивал на детската книга, а изд. "Точица" взе наградата за детска литература.

За електронно издаване и нови технологии бе отличена онлайн платформата Аudioknigi.bg, поддържана от продуцентска къща D&D Factory, създадена през 2012 г. от Дениз Герганова и небезизвестния Джони Пенков.

Отличието за цялостен принос към националната книжовна култура бе присъдено на акад. Антон Дончев, световноизвестен с романа си "Време разделно", който е преведен на 30 езика с над 2 млн. тираж и екранизиран през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков.

Той обяви, че паричната сума към наградата дарява на библиотеката на Бачковския манастир "да се превърне в книги, т.е. в светлина, която да падне върху лицата на тези, които четат", съобщава пловдивският в. "Марица".