Според посланика ни в Турция ако южната ни съседка се дестабилизира, това ще означава край на споразумението за бежанците

Най-важното нещо за България и за света е Турция да остане стабилна, защото ако тя се дестабилизира споразумението с ЕС за бежанците не би могло да действа. Това заяви българският посланик в Турция и бивш външен министър Надежда Нейнски пред Нова телевизия.

"Ако Турция се дестабилизира - било поради успешен военен преврат, било поради навлизането в спирала на репресии и насилие, ако се дестабилизира, тя ще престане да бъде трета сигурна страна. В момента, за да има споразумение ЕС-Турция и да се приема, че бежанците могат да бъдат връщани в Турция, тя е припозната като трета сигурна страна", коментира Нейнски. 

"Новата история показва, че няма военен преврат, който да е донесъл нещо добро за хората в една страна. Политически партии в Турция показаха, че те приемат, че смяната на властта трябва да се извърши чрез избори и застанаха зад политическия си опонент. Един от тях ми каза: "Иначе ще се върнем в племенните времена"", добави тя. 

Виж още: Побои, мъчения и изнасилвания сред задържаните след преврата в Турция

По думите ѝ е много важно да се запази диалогът между Анкара и ЕС, но и "ЕС не може да остане безучастен или безмълвен, ако бъдат нарушавани човешки права, ако хората, които са били замесени в опита за преврат не получат справедлив процес".

"Не забравяйте, че в Турция живеят и много български граждани, т.е. за България Турция е много важен съсед", каза още Нейнски. 

По темата за искането на Анкара от октомври да отпаднат визите за турски граждани за ЕС, тя коментира, че политиката на България е като общоевропейската и Турция трябва да покрие определени критерии, за да се случи това.

"България трябва да бъде позитивният добрият глас в подкрепа на турското искане, но същевременно да се стреми максимално да бъде от помощ тези критерии да бъдат покрити. За нас като съседна държава е много важно критериите да бъдат покрити и да не се направи компромис", смята посланикът.

Виж още: Елиф Шафак: Само за една нощ Турция се върна 20 години назад

Връщайки се към събитията от 15 юли, тя обясни и защо не говори пред медиите в часовете след опита за военен преврат. 

"Има административна заповед, която изключва посланикът и дипломатите да говорят без съгласието на Министерството на външните работи. Аз говорих и с външния министър и той настоя да не правя никакви изказвания", каза Надежда Нейнски.

Източник: Нова телевизия