Щетите, причинени от тях, се оценяват на 1,6 трилиона долара

Над 3600 престъпни групи действат свободно на територията Европа, които причиняват годишни загуби за 1,6 трилиона долара. Това каза днес зам.-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента Илияна Йотова на семинар в Брюксел, озаглавен "Сигурността - ключът към бъдещето на Европа".

Проблеми пред сигурността на Европа

Като проблем Йотова посочи факта, че все по-често престъпниците навлизат и в белия бизнес дори печелят обществени поръчки.

Тя изведе и основните предизвикателства пред полицейските служби в Европа. Това са Миграционният натиск, трафикът на хора, както и нарастващата киберпрестъпност.

Йотова припомни, че в Турция има официално 1,7 млн. бежанци, избягали от войната в Сирия и други размирни райони в Близкия Изток, като 10 000 от тях са готови да влязат в България. Оттам идват и рискове за полицията, свързани с бежанците и чуждестранните бойци, които отиват да се бият в Сирия.

Виж още: Йотова: Искаме квотен принцип при разпределението на бежанците

Нов пакет от законодателни промени

Европарламентът подготвя вече пакет от законодателни промени с обща политика в областта на убежището и бежанците. До май месец трябва да е готова и стратегията за борба с престъпността до 2020 г., тъй като старият документ е обхващал периода до 2014 г.

Източник: в. "Преса"