Когато децата са по-малки, възприятията и двигателните им умения са недостатъчни

Едно от важните неща, когато живеем, работим и/или учим в градска среда, е да знаем как да се придвижваме безопасно. Един от спорните моменти в случая е на каква възраст е безопасно да оставим децата да пресичат сами натоварена улица.

Според учените от университета в Айова тази възраст е 14 години. Според тях, когато децата са по-малки, възприятията и двигателните им умения са недостатъчни, пише в. "Дейли мейл". 

За да развият уменията си за придвижване в натоварена градска среда и пресичане на големи улици, обаче са им необходими повече от 10 години.

Учените са работили с деца на 6, 8, 10, 12 и 14 години, както и с контролна група възрастни. Всеки участник е бил изправен срещу серия от автомобили, движещи се с 40 км/ч., каквато е обичайната скорост в жилищни райони. Превозните средства са преминавали на интервал от две до пет секунди.

Виж още: Кога е време за първия път? - инфографика

Резултатите показват, че при такива условия 6-годишните попадат в инцидент 8% от времето, 8-годишните - 6%, 10-годишните - 5%, 12-годишните - 2%. 

При 14-годишните и възрастните няма инциденти. Дори най-малките деца са пресичали улицата бързо като възрастните, което означава, че скоростта на ходене не е причина да бъдат блъснати от кола.

Децата се затрудняват от две променливи при решението дали да пресичат. 

Виж още: Кога да купим на детето смартфон (или таблет)

Първата са възприятията - как преценяват разстоянието между два автомобила, скоростта на идващата кола и разстоянието й от мястото за пресичане. Малките деца трудно взимат правилно решение за тези неща. 

Втората променлива са двигателните умения - колко бързо стъпват от тротоара на улицата, след като е преминала кола. Те не правят това с точността на възрастните и им остава по-малко време за пресичане.

Източник: "Дейли мейл"