Ципрас иска помощ от Гръцката православна църква

Международния валутен фонд (МВФ) няма да даде на Гърция отсрочка за плащането на дълговете през май. Според институцията при подобни случаи не се получчават продуктивни резултати, пише вестник "Файнешънъл таймс", цитирайки изказване на главата на фонда Кристин Лагард.

Без отсрочки и с повече фискална дисциплина

Лагард заяви на пресконференция, че е обяснила политиката на фонда на министъра на финансите на Гърция Янис Варуфакис, след като през април Атина поискала неофициално отлагане на плащанията.

Лагард е отправила съвет към гръцките политици да се съсредоточат върху "скучната" техническа работа по планиране на реформите в икономиката, а не да разчитат на шумно политическо споразумение, което ще разблокира нови заеми на Атина.

Гърция планира на 24 април да се договори с кредиторите за временното споразумение, по силата на което те ще продължат да финансират страната до постигане на споразумение за преструктуриране на дълга.

Диалог с църквата за финансова помощ

Междувременно премиерът Алексис Ципрас започва "диалог" с гръцката православна църква, от която той ще поиска да използва активите ѝ за намаляване на дълговете на страната.

Въпреки, че бе първият гръцки премиер, който не положи клетва с ръка върху Библията, Ципрас благодари от "цялото си сърце" на главата на Гръцката ортодоксална църква Йеронимос II, който обеща да помогне на правителството да върне задълженията на страната.

"В контекста на огромния натиск върху публичните финанси, предложение като Вашето е истинска глътка въздух", заяви Ципрас в писмо до Йеронимос II. Гръцката църква, която притежава хиляди акри земя, гори, плажове и манастири, е един от най-големите и важни земевладелци в страната.

Източник: в. "Стандарт", "Файнейшъл таймс"