Във втория си самостоятелен филм д-р Стивън Стрейндж прибягва до помощта на Алената вещица Уанда Максимоф, за да ликвидира последствията от магията, която направи на Питър Паркър / Човека паяк

Елизабет Олсън, която беше звездата в един от сериалите на 2021-ва, се връща към ролята на Уанда Максимоф/Алената вещица и в поредния пълнометражен филм от киновселената на "Марвъл". Епизодите на "УандаВижън" обаче бяха посветени на последиците от епичните "Отмъстителите 3: Война без край" и "Отмъстителите 4: Краят".

В предстоящия "Доктор Стрейндж 2: В мултивселената на лудостта" камъните на безпределността са заменени от концепцията за мултивселената и различните превъплъщения на познати герои, които нахлуват в нашия свят от други измерения.

Първият (подгряващ) трейлър всъщност досега можеше да се види след финалните надписи на "Спайдърмен 3: Няма път към дома", където тези събития се разгърнаха с амбициозен мащаб и завиден успех (ако съдим по отзивите на фенове и касовите приходи във все още пандемичната обстановка).

Мултивселената беше тема и на друг от нашумелите "Марвъл" сериали през годината - "Локи", който представи нов злодей от ранга на Танос. Вещите познавачи на комиксите отсега залагат дали той ще се появи и в "Доктор Стрейндж 2", или магьосникът от "Блийкър стрийт" трябва да се справя само със злия си двойник, загатнат в трейлъра.

Сюжетът: След като в "Спайдърмен 3: Няма път към дома" наруши целостта на пространство-времето, като отвори вратите към Мултивселената, д-р Стивън Стрейндж (Бенедикт Къмбърбач) се изправя пред тежките последици от своите действия.

Неспособен да се справи сам със задачата да овладее излезлия от равновесие всемир, Стрейндж се обръща за помощ към живеещата в изгнание бивша Отмъстителка Уанда Максимоф (Елизабет Олсън) – Червената вещица, бореща се със своите собствени вътрешни демони.

Двамата се сблъскват с редица препятствия и противници, сред които някогашният ментор и майстор на мистичните изкуства Карл Мордо (Чуетел Еджиофор), безсмъртното древно създание Шума-Горат и с може би най-голямата заплаха за вселената до момента - покварената версия на самия Доктор Стрейндж...

Естествено, завръща се и героят на Бенедикт Уонг - просто Уонг. Магьосникът с поддържаща роля напоследък изниква във всеки филм на "Марвъл", защото след първия "Доктор Стрейндж" (2016) стана всеобщ любимец.

Другото забележително име в екипа е новият режисьор Сам Рейми ("Злите мъртви", "План без грешка", "Отведи ме в ада"). Той се превърна в легенда на жанра благодарение на своята мегауспешна трилогия за Спайдърмен с Тоби Магуайър (2002-2007) и е сред творците, положили основите на продължаващата и в момента своеобразна златна ера на комиксовото кино.

"Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта", заявката за който е в жанра "филм на ужасите", се очаква в кината от 6 май. Дотогава Бенедикт Къмбърбач вече може да е носител на "Оскар" с ролята си на каубой от началото на XX век в "Силата на кучето" на Джейн Кемпиън, един от филмите на 2021-ва.