Моногамните хора в света са само 1%, показва проучване на учени, изучаващи човешката сексуалност.

Разбирането на повечето от нас за полигамните и моногамните отношения е остаряло и до известна степен погрешно, съобщават women.bg. Противно на общоприетото схващане, че мъжете са полигамни по природа, а жените моногамни, експертите разкриха, че всъщност всички обичат да сменят партньорите си. 

Според учените полигамията не се изразява в брой на сексуалните контакти, а в необходимостта да сменяш половинката. Отношението към моногамията и полигамията до голяма степен зависи от социалните традиции. В съвременното общество моногамията не е престанала да бъде ценена, но все повече хора възприемат полигамията като нормална. 

По същия начин разводът вече не е нещо крайно неприемливо, а необходимостта на всяка цена да поддържате брака, колкото и лош да е той, изчезва. 

Според специалистите много фактори влияят на отчуждението на хората. Те не смятат за необходимо да изразходват енергия за спасяване на стари отношения, по-лесно е да започнат нови. Относно приказките, че мъжете са полигамни по рождение, специалистите смятат това за силно преувеличен мит, пише БГНЕС.

На снимката по-горе кадър от филма "От близо".