Британски супермодели дефилираха на закриването на ХХХ летни игри в Лондон, но бяха разкритикувани, че имиджът им не съответства на олимпийските идеали

В нестандартното модно ревю на Олимпийския стадион взеха участие Кейт Мос и Наоми Кембъл, Стела Тенант, Лили Коул, Лили Доналдсън, Джордан Дън и Джорджия Мей Джагър, най-малката дъщеря на фронтмена на "Ролинг стоунс" Мик Джагър и топмодела Джери Хол.

Подиумът върху терена наподобяваше пресечените ивици на британския флаг, а под звуците на Дейвид Боуи и песента му Fashion (1980) към осемте се присъедини и един-единствен топмодел от мъжки пол - Дейвид Ганди в костюм от Пол Смит.

Всички носеха златисти тоалети от най-известните марки в британската модна индустрия, а фотосесиите им с тях са поместени в септемврийския брой на Vogue UK.

Ветеранките Мос и Кембъл бяха в Alexander McQueen по дизайн на Сара Бъртън, създала и сватбената рокля на Кейт Мидълтън за сватбата й с принц Хари.

Фотогалерия: Сватбените рокли на принцесите

Роклята на Лили Коул от Erdem беше с дължина до коляното и флорални мотиви, а на Доналдсън - модел на Вивиан Уестуд с корсет и украса от пайети.

Екзотичната Дън пък беше облечена от Джонатан Сондърс, а на главата си имаше шапка от пера по дизайн на Стивън Джоунс, която напомняше олимпийския венец, украсявал главите на победителите от игрите в Древна Гърция.

Гид: Лудите шапкари на Лондон

Виктория Бекъм, която се събра специално за случая с някогашните си колежки от "Спайс гърлс", участваше в шоуто и като моделиерка с роклята на Джорджия Мей Джагър.

Карен Елсън, бившата съпруга на музиканта Джак Уайт, носеше Burberry, а Стела Тенант беше единствената дама с панталон - в костюм от Кристофър Кейн, вдъхновен от Дейвид Боуи.

За разлика от множество свои колеги певецът не се включи лично в спектакъла, посветен на британската музика, тъй като след претърпяната сърдечна операция през 2004-та е ограничил концертните си изяви и от няколко години насам не е пял на живо, припомня Би Би Си.

Сред изпълнителите, отклонили офертата да излязат на Олимпийския стадион, са били също "Ролинг стоунс", "Секс пистълс" и Кейт Буш.

Като истинска сензация обаче се определя участието на Джордж Майкъл, който се завърна на сцената след тежко боледуване от пневмония. Освен новото си парче White Light (с Кейт Мос), той изпя и хита Freedom '90, в чийто клип, режисиран от Дейвид Финчър, са се снимали най-прочутите топмодели от началото на 90-те.