Двамата са издигнати от партията "Българско национално обединение", за да се "изгаврят със системата"

ГЕРБ може и да си мълчат за това кой ще им е кандидат за президент (важното обаче е, че успяха първи да се регистрират за изборите), но името на една солидна (като обем и размери) личност излезе в общественото пространство като потенциален бъдещ президент. 

От партията "Българско национално обединение" обявиха, че издигат за президентските избори двойката Митьо Пищова и Радо Шишарката. Кандидат-президентската двойка представи в Арбанаси председателят на партия "Българско национално обединение" Георги Георгиев. 

Самата партия води началото си от зимните протести през 2013 г., но малко след тях приключила дейността си. През декември миналата година обаче дейността ѝ била подновена и сега формацията работела активно. 

"Имахме сериозни кандидати, но решихме, че с шоумени, любимци на народа е по-добре. Сигурен съм, че за нас ще говорят повече, отколкото за генералите. Основната идея е да си направим една гавра с цялата политическа система, за да видим докъде е стигнал българския народ. Според социологически проучвания над 55% от хората са обезверени и не искат да гласуват, ако решат да накажат системата, защо не и да стигнем до балотаж", обясни стратегията Георгиев. 

"Аз съм подкупен човек, играя за хляб", призна Пищова и обеща кампания с кебапчета, кюфтета, топъл хляб и хора по селата докато бабите и дядовците капнат от умора. 

"Имаме богати приятели, те ще дадат пари, а всички мои стари другари - Монтанската духова музика, Сашка Васева, Тони Дачева, Орхан Мурад и човекът на Радо - Сашо Роман, ще пеят за нас", зарече се кандидат-президентът.

Въпреки несериозността и пародийния елемент в кандидатурата си, Митьо Пищова все пак има и политически идеи. Той смята, че бежанците не трябва да бъдат допускани в България, че страната трябва да защитава сираците, инвалидите и пенсионерите, както и че трябва да поддържаме добри отношения и с Русия, и с Турция - с Русия, защото ни е освободила, "прави туризма" в България и е "изкупила най-много жилища у нас", с Турция - защото ни е съседка и "половината в Истанбул и околностите са българи".

"Искаме да покажем до какво ниво е стигнала държавата. Един положителен вот към ще бъде знак, че хората са обезверени", коментира Радослав Петров, по-известен като Радо Шишарката. 

На фейсбук страницата на "Българско национално обединение" има публикувана картинка с кандидатпрезидентската двойка и надпис: "Нека се изгаврим със системата, като ги издигнем за президентска двойка. Животът е поп-фолк и простотия." 

До момента за регистрирането на кандидат-президентската двойка имали събрани над 2000 подписа, но се надявали да станат над 5000 до изтичане на срока за вписване.

Реално обаче партията има и друга издигната двойка - икономистът Румен Гълъбинов и адвокат Веска Волева.

Източник: в. "24 часа", агенция КРОСС