Бюджетът за справяне с бежанската криза скача с 25%, а за развитие на бедните региони в ЕС намалява с 24%

Държавите от Европейския съюз се съгласиха да намалят фондовете от бюджета на блока за следващата година, предвидени за бедните държави в Източна Европа, като в същото време те увеличиха разходите за управление на миграционните потоци и стимулиране на растежа, съобщава Ройтерс.

Предложението на Европейската комисия за увеличаване на средствата за справяне с мигрантската криза в бюджета на ЕС за 2017 г. е била напълно подкрепена от правителствата  на 28-те страни членки. Така от догодина парите за бежанци се увеличават с 25% спрямо средствата за 2016 г.

От 2017 г. общият бюджет за мигранти се очаква да достигне 5,2 млрд. евро, като част от тези средства ще отидат за подсилване на външните граници на съюза, включително българо-турската, българо-македонската и българо-сръбската граници.

Паралелно с това други 2,2 млрд. евро са предвидени за програми извън територията на ЕС за справяне с причините за миграционната вълна.

Виж още: Едва 130 бежанци у нас работят, под 1% вземат помощи

Освен това правителствата подкрепят 9% увеличение на плащанията по проекти на ЕС за стимулиране на икономическия растеж и създаване на работни места. Сумата достига 19 млрд. евро в момент, когато ЕС продължава да се опитва да намали високата безработица, поддържана от кризата през 2007-2008 г. насам.

За да задели тези средства ЕС компенсира с намаляване на средствата за най-слабо развитите региони в блока. Така на практика парите за развитие на държави като България и Румъния намаляват с 24%.

Дипломати коментират пред Ройтерс, че основни получатели на такива средства са държавите от Източна Европа и там правителствата се опасяват, че днешното решение може да отвори вратата за още по-големи съкращения в следващите години.

Виж още: Почти 2/3 от парите за бежанци не се знае за какво са ползвани

Евентуална компенсация за тях, както и за страдащи от мигрантската вълна страни като Гърция и Италия, може да е предложение за по-гъвкави бюджетни правила. Това ще бъде обсъдено във вторник при прегледа на финансова рамка за периода 2014-2020 г. и не е изключено да се придаде различна тежест на приоритетните разходи при извънредни ситуции и те да не са такова бреме в разходната част на бюджетите.

Като цяло, страните от ЕС са се договорили да намалят бюджета на съюза със 7% спрямо 2016 г. до 133.8 млрд. евро плащания.

Източник: Ройтерс