Какви съвети дават милиардерите на младите хора

Този месец студентите в САЩ и други части на света получават дипломите си и ще започнат своята кариера. В САЩ е обичайно големи университети да канят известни личности - най-често бизнесмени и милиардери, за да изнесат реч пред завършващите, пише profit.bg

Много мъдри думи сме чули през годините в подобни речи. Списание "Форбс" подбира някои от най-интересни съвети, които милиардери са давали в реч пред дипломиращи се студенти:

Стив Джобс: Живейте всеки ден все едно ви е последен

Когато бях на 17 години, прочетох един цитат. Беше нещо като: "Ако живеете всеки ден така, все едно ви е последен, един ден ще бъдете прави." Това много ме впечатли и през последните 33 години, които изминаха оттогава, аз всеки ден се поглеждам в огледалото сутрин и си казвам: "Ако днес бе последният ден в живота ми, дали щях да искам да правя онова, което ще правя днес?" И когато отговорът е бил "Не", съм знаел, че трябва да променя нещо в живота си. (Из речта на Джобс в Станфорд през 2005 г.)

Бил Гейтс: От онези, които получават много, се и очаква много

Майка ми, която бе много горда, когато бях приет тук, непрекъснато ме притискаше да постигам повече от другите. Няколко дни преди сватбата ми, тя покани гости, на които прочете писмо, което е написала на Мелинда. По това време майка ми бе вече много болна от рак, но не искаше да пропусне още една възможност да даде съвет. Писмото завършваше с думите: "От тези, които получават много, се и очаква много." (Из реч, изнесена в Харвард през 2007 г.)

Опра Уинфри: Всички имаме нужда от промяна от време на време

Хората обичат да променят външния си вид, защото резултатите могат да бъдат великолепни. На мен това ми харесва, защото се променя не само външния вид на човека, а и това как възприема себе си. Спомням си един човек с огромна брада. Изглеждаше все едно се крие зад нея. Когато го подстригахме и обръснахме, той видя себе си за пръв път от много време и каза: "Чувствам се отново жив." Промяната го накара да се види по начин, който той бе забравил. Ние всички от време на време имаме нужда от промяна. (Из реч в Duke University през 2009 г.)

Майкъл Дел: Никога не бъдете най-умния човек в стаята

Гледайте никога да не сте най-умният в стаята. А ако сте, ви съветвам да поканите по-умни... или да смените стаята. Това се нарича нетуъркинг, а в работна среда - тиймбилдинг. В живота се нарича семейство, приятели, общество. Ние всички сме дар един за друг и моят опит като лидер ми е показал отново и отново, че най-хубавите моменти идват от връзките ми с други хора. (Из реч, изнесена пред Университета в Тексас през 2003 г.)

Майкъл Блумбърг: Не бъдете отчаяни прекалено дълго време

Моята първа работа, след като завърших училище, бе на Уолстрийт и останах там още 15 години. Беше страхотно - забавлявах се, шефовете ме хвалеха. Всички ме обичаха до деня, когато ме уволниха. Но аз останах оптимист - защото за мен щастието винаги е било да се бориш. Така че на следващия ден, след като бях уволнен - и имам предвид буквално на следващия ден, - аз стартирах моя компания. (Из реч в Tufts University през 2007 г.)

Джей Кей Роулинг: Неуспехът може да бъде трамплин към успеха

Защо говоря за добрите страни на неуспеха? Защото неуспехът за мен бе начин да се отърся от маловажните неща. Престанах да мисля, че съм нещо, което не съм и насочих енергията си към единственото, което имаше значение за мен. Ако бях успяла в друга област, може би никога нямаше да се съсредоточа над тази, към която наистина мисля, че принадлежа. Чувствах се свободна, защото ми се беше случило онова, от което най-много се страхувах, а все още бях жива, все още имах чудесна дъщеря, пишеща машина и една голяма идея. Така дъното за мен се превърна в основа, върху която да построя отново живота си. (Из реч в Харвард, 2008 г.)

Джеф Безос: Да получиш дар е лесно, да направиш избор е трудно

Ще направя едно смело предсказание. Когато сте на 80 години и в един тих момент се замислите за живота си, най-ярко ще ви се представят моментите, в които е трябвало да направите избор. Ние сме това, което избираме. Построете си красива история. (Из реч в Принстън през 2010 г.)

Марк Зукърбърг: Най-лесно е, ако правите нещо, което обичате

Когато вечеряте и ви се падне да изядете най-ужасния зеленчук, може да се насилите да го изядете. Но ако играете игра, дори и да е много трудна, няма да има нужда да се насилвате, ще искате да я изкарате до края. Когато правите нещо, което обичате, е много по-лесно. (Из реч пред Belle Haven Community School in Menlo Park през 2011 г.)

Стив Балмър: Не е важно да имате страст, а упорство

Страстта ви кара да заобичате нещо. Упорството ви кара да останете с него до края. Много компании фалират. Дори ако погледнете историята на Microsoft, Apple, Google, Facebook, ще видите, че и те са имали много неуспехи. Опитвате нещо ново - не успявате. Това доколко ще бъдете упорит и доколко ще бъдете оптимист, ще определи успеха или неуспеха ви. (Из реч пред University of Southern California през 2011 г.)