Британските служби вече са осуетили редица опити за нападения

Ислямистка групировка в Сирия планира широкомащабни атентати на Запад. Това обяви генералният директор на МИ5 Андрю Паркър, цитиран от АФП. Според него завръщащи се от Сирия бойци на различни джихадистки групировки има риск да организират нападения срещу обекти в Западна Европа.

Той посочи, че макар Ислямската държава да е основна заплаха, различните екстремистки групировки свързани с Ал Каида групировки също представляват опасност.

Три заплахи за Великобритания от ИД

Паркър изведе три начина, по които Ислямската държава застрашава Великобритания: убийство на британски граждани в Сирия, използването на Сирия като база за изпращане на членове обратно във Великобритания и в други страни с цел извършване на нападения и използване на пропаганда за насърчаване на британци във Великобритания да извършват нападения.

Шефът на МИ5 сподели още, че заради умелото използване на пропаганда през социалните мрежи, което е позволило посланията ѝ да попаднат на практика във всеки дом във Великобритания, се е стигнало до редица нападения, много от които са били осуетени от службите за сигурност и полицията.

Виж още: Ислямска държава приветства атентата в Париж

Затягане на мерките

Вчера британски официални лица съобщиха, че ще има значително втвърдяване на граничните процедури на пристанищата и гарите. Испания също обяви мерки за засилване на охраната на важни обекти.