Британският режисьор Тони Палмър е част от София филм фест още когато бе форум за музиката в киното - а сега представя за първи път пред публика най-новата си документална творба, "Ноктюрно"

Тазгодишното издание на София филм фест е 17-о поред, но същевременно отбелязва и 20-годишнината на Рок филм фест, започнал през 1993-та. Тони Палмър гостува тук през 1994-та с филмите си за легендарни рокмузиканти, намерили място в програмата и сега.

Автор на десетки музикални филми, режисьорът ветеран е снимал биографични ленти и за композитори на класическа музика - като "Вагнер", показан в първите дни на София филм фест 2013, със следващи прожекции в Дома на киното на 25, 26 и 27 март от 15,30 ч.

Тв сериалът с Ричард Бъртън в главната роля е от 1983-та, но е актуален и днес във връзка с 200-годишнината на композитора, чиято кулминация е на рождената му дата 22 май с премиерата на финалната опера от тетралогията "Пръстенът на нибелунга" - "Залезът на боговете", в Софийската опера и балет.

За противоречивата личност на Рихард Вагнер е и документалният "Семейство Вагнер" (2010), който се фокусира върху потомците на композитора - от близостта им с Адолф Хитлер до боричканията за директорската позиция на фестивала в Байройт. Гледайте го на 21 март от 21 ч. в Червената къща или на 23 март от 16 ч. в кино "Люмиер".

"Ноктюрно" (със световна премиера довечера в кино "Люмиер", от 20,30 ч.) пък е поредният филм на Тони Палмър за големия английски композитор Бенджамин Бритън, този път по повод 100-годишнината от рождението му.

Роден година преди Първата световна война, на 22 ноември 1913-а, Бритън е написал 16 опери ("Похищението на Лукреция", "Алберт Херинг", "Малкият коминочистач", "Смърт във Венеция") и произведения като "Балада за героите" и Траурна симфония, а записът на неговия "Военен реквием" от 1963-та се продава в рекорден тираж за класическа музика от съвременен автор.

Най-кървавото столетие в човешката история - ХХ век, потриса дълбоко душата на Бритън не само защото той е убеден пацифист... "Ноктюрно", който взема заглавието си от друга негова творба, е поетичен филм за композитора и неговата музика в контекста на световните войни.

Преди това, от 18,30 ч. също в кино "Люмиер", Тони Палмър представя лично и един от класическите си рокфилми - документалния "Ленард Коен: Bird on a Wire" (1983), който проследява европейското турне на музиканта през 1972-ра.

Ринго Стар като Франк Запа в "200 мотела" (1971) на Тони Палмър и Франк Запа, на 28 март в кино "Люмиер", 21 ч.

"Последният концерт на "Крийм" (1974), с който режисьорът е съхранил за поколенията фенове историческия гиг на супергрупата - Ерик Клептън, Джак Брус и Джинджър Бейкър - в лондонската "Роял Албърт хол", може да се гледа отново в Дома на киното на 25 март от 18,30 ч. заедно с All My Loving, събрал концертни изпълнения и интервюта с британски роклегенди от 60-те. 

На 31 март в Дома на киното от 15,30 ще бъде прожектирано още едно заглавие на музикална тема от богатата филмография на Тони Палмър: "Англия, моя Англия" - портрет на знаменития британски композитор от XVII в. Хенри Пърсел, с Майкъл Бол в главната роля.

Филмът е частично сниман у нас, като големият пожар в Лондон е заснет по бреговете на Суходолското езеро, а сцени, свързани с последиците от лондонската чума от края на XVII век - в стария Пловдив.