Според лидера на ДПС сегашното Народно събрание не би могло да осигури необходимата политическа стабилност

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан може да е кандидат за президент, партията ще се регистрира за надпреварата. За това намекна самият Местан в интервю за Нова телевизия. 

ДОСТ ще изчака обявяването на кандидатите от всички парламентарно представени партии и - ако сред тях нама "натовец и евроатлантик" по критериите на ДОСТ, Местан ще влезе в битката. 

"За нас фундаменталният въпрос, свързан с тези избори, е дали след тях България ще има президент-атлантик, който ще продължи линията на г-н Росен Плевнелиев, като държавен глава с отчетлив евроатлантически профил", обясни Местан. 

Според него има един прост тест - ако кандидат-президент заяви, че трябва да се махнат санкциите на ЕС срещу Русия, той не е евроатлантик, защото санкциите са пряко следствие от анексирането на Крим.

България няма политика спрямо Турция, робуваме на митологеми, каза още Местан. Той подчерта, че Ердоган е първият пряко избран президент на страната. 

ДПС се бори за нови избори за парламент на пролет

Междувременно от ДПС обявиха, че ще се борят за предсрочни парламентарни избори след вота за президент. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в пленарна зала в началото на новия политически сезон днес.

По думите му в центъра на вниманието на новия политически сезон ще бъдат предстоящите президентски избори. Карадайъ посочи, че ДПС разглежда тези избори не като отделно и изолирано политически събитие, а като част от процеса на преформатиране на политическата конфигурация в България.

"Политическа стабилност означава сигурност на гражданите и стабилност на институции. На първо място стабилен парламент. Стабилен парламент е този, в който има ясно определено и ценностно-хомогенно управляващо мнозинство. В този парламент такова мнозинство просто няма. Управляващата коалиция, поне по споразумение, беше съставена от ГЕРБ и Реформаторския блок, с подкрепата на Патриотичния фронт и АБВ. Последните оттеглиха подкрепата си. Реформаторския блок от една година е на две скорости - по-скоро на задна. Остава мнозинство от една партия, части от коалиция - националисти евроскиптици и свободни политически електрони, като без тях мнозинство няма”, подчерта Карадайъ.

Източник: Нова телевизия