ЕС иска да бъдат подготвени нови санкции, ако Русия не спазва подписаното споразумение

Ако договорката за прекратяване на войната не бъде напълно наложена и спазвана, ЕС ще наложи нови санкции върху Русия. За това е германският канцлер Ангела Меркел е предупредила руския си колега Владимир Путин, предаде Би Би Си.

Санкции в резерв

Меркел е заявила, че лидерите на ЕС искат да бъдат подготвени нови мерки, ако примирието бъде нарушено от страна на Русия.

В четвъртък след дълги преговори държавните глави на Русия, Украйна, Германия и Франция подписаха в Минск споразумение за спирането бойните действия в Източна Украйна. Примирието трябва да стартира официално в събота срещу неделя.

Про-руските бунтовници също са подписали в крайна сметка документа, който предвижда спиране на огъня и размяна на затворници. Все още обаче има работа по други ключови проблеми.

Виж още: Бойните действия спират на 15 февруари

Сблъсъците продължават

Сблъсъци между правителствените сили и отцепниците продължиха и в четвъртък. Хиляди хора загинаха в рамките на една година, откакто се води войната в региона.

В град Луганск, който се обяви за независима държава - Луганска народна република, е имало взривове около 23.00 часа снощи. Подпалила се е фабрика. Украинските медии съобщават за убити мирни граждани. Не се знае кой е бомбардирал града.