Все пак сключване на търговско споразумение между САЩ и ЕС в бъдеще не се изключва

Търговското споразумение между САЩ и ЕС засега няма да бъде сключено и причината за това е изборът на новия президент на САЩ - републиканеца Доналд Тръмп, който не е изразил конкретното си мнение по темата. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел по време на срещата си с настоящия американски президент Барак Обама. 

"Винаги съм била силно ангажирана със сключването на търговското споразумение със САЩ. Ние постигнахме голям прогрес по преговорите, но то няма да бъде сключено сега", каза канцлерът по време на пресконференция с американския президент Барак Обама в Берлин. Това е последната обиколка на Обама из Европа, преди официално да предаде властта на Тръмп през януари. 

Въпреки това Меркел заяви, че е възможно постигането на споразумение за търговско сътрудничество със САЩ и след неуспеха на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/ TTIP).

"Ние сме твърдо убедени в това, че глобализацията трябва да е в съответствие с интересите на хората. Радвам се, че успяхме да постигнем споразумение с Канада и бихме искали един ден да се върнем към преговорите за търговското споразумение със САЩ", каза тя.

ТПТИ имаше редица противници в цяла Европа, включително и България. В Целия ЕС имаше протести срещу споразумението, а редица природозащитници го обявиха за екокатастрофа, с която ГМО продукти ще залеят европейския пазар. 

През пролетта холандският клон на "Грийнпийс" разпространи над 240 страници секретни документи от преговорите със САЩ. Работата по споразумението, което според мнозина ще доведе до екологичен кошмар за Европа и премахване на забраните за ГМО, започна през 2013 г. Според "Грийнпийс" публикуваните от тях страници потвърждават заплахата за живота, здравето и климата. 

Въпреки замразяването на ТПТИ германският канцлер заяви желание Берлин и администрацията на новия президент Доналд Тръмп да продължат сътрудничеството по отношение на Украйна.

"Както нормандския формат, така и сътрудничеството със САЩ са тясно свързани и съгласувани помежду си. Ние ще продължим интензивното сътрудничество до края на работата на настоящата администрация и, надявам се, ще можем да го продължим и след това", каза Меркел.

Източник: "Дарик"