Председателят на бюджетната комисия в парламента смята, че парите за поддържане на пътищата е по-добре да идват от винетки, отколкото от преразпределение на данъци

"За да се случват определени неща трябва да има финансов източник за това. Единственият финансов източник на държавата са данъците, таксите. И в случая винетката е вид такса. Всички искаме да пътуваме по магистрали, по първокласни, второкласни пътища, които да бъдат поддържани". 

Така председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова коментира недоволствата от повишаването на цената на винетните стикери пред Би Ти Ви.

Недоволството е породено от скока в цената на винетките, който беше обявен в началото на месеца. Първоначално се говореше, че стикерите ще поскъпнат от 67 лв. на 145 лв. Резкият скок предизвика сериозни недоволства. Впоследствие беше обявено, че цената им се повишава с 30 лв. и от догодина един годишен винетен стикер ще струва 97 лв. 

Все пак голяма част от шофьорите продължава да не приема поскъпването, като преди дни протест затвори пътя Пазарджик-Пловдив. Основният мотив на протестиращите е самото качество на пътищата. Според много от тях ако ще се повишава цената на винетката, то трябва да изчезнат и дупките по пътя.

Основният мотив за вдигането на цената е същият - трябват повече средства за поддръжката на републиканската пътна мрежа. Според Стратегията за пътна инфраструктура в периода 2016-2020 г., за да се приведе цялата мрежа в добро състояние, през следващите 5 години трябва да се инвестират годишно около 1,1 млрд. лева. 

Виж още: От 2016 г. годишната винетка струва 97 лв.

Според председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова тези средства поне частично е по-добре да бъдат събрани чрез таксата за винетка вместо да дойдат от преразпределяне на данъци.

"В последните години, благодарение на европейската солидарност, имаме значителен напредък в пътищата. Това е гордостта на ГЕРБ. Но трябва да мислим и за това, че тези пътища - един път построени, трябва да се поддържат. Мисля, че е по-правилно тези, които ползват дадена услуга, в случая - карат колите си по пътищата, да плащат за тези пътища, а не от общия размер на данъците, които всички останали плащат. Като прибавим това, че осем години цената на винетката не е повишавана, мисля че тези протести не са правилни", каза още Менда Стоянова.

Виж още: Колко окаяно е състоянието на пътищата у нас?

"Всеки един трябва да знае, че малко или много всяко удоволствие, всяка добра услуга трябва да бъде заплатена. Имаме нови пътища, искаме да останат такива. Повечето хора, които притежават автомобили, както имат пари да сипят бензин в колата си, така трябва да заделят пари и пътят, по който се движат, да бъде добър. Този, който ползва услуга, трябва да я плаща. Бабата и дядото на село, които нямат кола, не ползват пътища, не е нужно да поемат част от издръжката на тези пътища за сметка на тези, които ги ползват", каза още председателят на бюджетната комисия.

Източник: Би Ти Ви