Законопроект на правителството придвижда наказателно преследване на жените, които правят аборти, както и на лекарите, които ги извършват

"Черният понеделник" в Полша - така бе наречен протестът на десетки хиляди жени в католическата държава, насочен срещу плановете на правителството да забрани абортите. В името на протеста жените отказаха да отидат на работа и да пратят дъщерите си на училище, съобщават информационните агенции. 

На официалната страница на Националната стачка на жените в Полша във "Фейсбук" намерение да участват в нея изразиха почти 100 хиляди души. Организаторите заявиха, че на участничките в акцията се предлага да не ходят на работа цял ден, като се възползват от предоставяните им от закона възможности - например да вземат почивен ден или отпуск, за да се грижат за детето си или за да дарят кръв, пише Mediapool.

В различни полски градове има протести, концерти, срещи, дебати и обучения. Всички участници и участнички са облечени в черно и така изразяват съпричастност към акцията. Много мъже изразиха желание да подкрепят жените. Някои работодатели също подкрепиха протеста - напълно се затварят кафенета, ресторанти и магазини. Представители и представителки на опозицията отказаха да отидат на работа в парламента.

През септември в полския парламент бяха обсъдени два законопроекта за абортите. Единият е предложен от обществената организация "Стоп на абортите" и предлага пълна забрана в Полша на този вид операции, както и да бъдат сурово наказвани прибягващите към тях жени, включително с наказателно преследване. 

Видео: Грях ли е абортът

След първо четене този проект беше изпратен за доработване. Другият проект, на обществения комитет "Да спасим жените", който дава право бременността да бъде прекъсвана до 12-ата седмица без всякакви ограничения, а след този срок - само по медицински причини, беше отхвърлен от депутатите.

Идеята за забрана на абортите е горещо подкрепяна от Католическата църква, която има изключително силни позиции в Полша. И в момента там действа закон, забраняващ абортите без медицински основания - за такива се смятат заплаха за живота и здравето на майката или сериозна патология на плода, но няма криминално преследване на жените.

Бременността може да бъде прекъсната и ако е настъпила в резултат на изнасилване. Страната вече има едни от най-рестриктивните закони в Европа – абортите са позволени само при заплаха за живота на фетуса, при голяма опасност за здравето на майката или ако бременността е настъпила след инцест или изнасилване, припомня в. "Гардиън".

Виж още: 1000 ученички годишно правят аборт у нас

Новият закон ще криминализира абортите изцяло, дори в тези случаи. Лекарите, участвали в такава процедура, ще са застрашени от затвор.

Дискусията в парламента и медиите по въпроса бързо се пренесе по улиците на полските градове и вече имаше няколко протеста. Развоят на ситуацията се следи от Европейския парламент, където няколко партии предложиха да внесат за разглеждане въпроса за спазване на правата на жените в Полша.

Източник: Mediapool, "Гардиън"