Тази неделя, 7 април, от 12.30 часа в "НепознатиТЕ" суперзвездата Марина Абрамович ще разкрие историята за пътя си от бивша Югославия към най-големите световни сцени.

Георги Тошев се среща с Марина във виенската галерия "Кринцингер", където тя открива изложба. Пред него "бабата на пърформанса" ще сподели какво е да бъдеш част от мълчаливо парти, как успява да доведе над 5000 почитатели в една галерия и за какво използва парите си.

За да разбере повече за живота и творчеството на Абрамович, Георги Тошев пътува до Москва, където гостува в галерията "Гараж", собственост на Даша Жукова. Съпругата на руския олигарх Роман Абрамович отваря вратите на една от най-скъпите галерии в света пред екипа на предаването.

"Лейди пърформанс" е родена в Белград през 1946 година. Завършва белградската академия
за изящни изкуства и през 70-те години започва с първите си солови представления. Те са
смели, провокативни, радикални и противоречат на разбирането за изкуство в социалистическа Югославия. В тях Марина Абрамович изследва връзката между артиста и публиката, границите на човешкото тяло и способностите на ума.

Отговори на въпросите "Кога идва краят за един творец? Кога умира? Кога спира да работи?
Каква ще бъде следващата й стъпка и какъв е смисълът от всичко това?" ще даде Марина
Абрамович тази неделя от 12.30 по bTV.

Ако си пропуснал "Марина Абрамович: Артистът присъства" (Marina Abramovic: The Artist is Present), който в края на миналата година бе включен в програмата на филмовия фестивал So Independent, задължително си наваксай с "НепознатиТЕ".