Според идеята на омбудсмана еднодневните винетни стикери трябва да се закупуват по облекчен ред, например с SMS

Ново решение за преодоляване на високите цени на винетките предлага омбудсманът Мая Манолова. Тя иницира промяна в наредбата, която регламентира винетните такси, като идеята ѝ е въвеждане на еднодневни винетки на минимална цена. Тя ще иницира промяна в наредбата, която регламентира винетните такси.

"Много несправедливо е хората, които живеят в малките населени места и рядко ползват републиканската пътна мрежа, да плащат наравно с другите цената на винетките. Те могат да ползват еднодневни стикери, които да се закупуват по облекчен ред, например с SMS", коментира омбудсманът.

Пред легионалния министър Лиляна Павлова Манолова ще постави въпроса за определяне на алтернативни пътища, за които да не важи изискването за купуване на винетки, каквато била европейската практика.

Друга възможност за облекчаване на хората е да се намалят цените на седмичните винетки, каза Мая Манолова. По думите й е резонно да се постави и въпросът годишната винетка да важи от дата до дата, а не задължително от 1 януари до 31 декември. Така ако човек си купи стикер през май, той да важи не до декември, а до петия месец на следващата година.

Виж още: От 2016 г. годишната винетка струва 97 лв.

Вчера Манолова е получила писмо от министър Лиляна Павлова, адресирано до недоволните от скъпите винетки в Добрич, където се проведоха едни от най-масовите протести. Павлова информира, че годишно се събират около 250 млн. лева от винетни такси. С увеличението се очаква през 2016 г. да бъдет събрани около 300 млн. лева. 

В същото време, според разчетите на МРРБ, годишно са необходими около 600 млн. лева за планова рехабилитация на най-нуждаещите се пътища. До 2022 г. сумата набъбва на 7 млрд. лева. Това е наложило и увеличението на цената на винетните стикери.

Омбудсманът ще настоява пред министър Павлова да даде конкретен отговор на гражданите в Добричко какви са плановете на МРРБ за ремонти на пътищата в областта през тази и следващите две години и колко пари са необходими.

Виж още: Експерт предлага пътуване без винетки по второкласните пътища​

Мая Манолова съобщи още, че е подготвила примерен правилник за избор на местни обществени посредници, който възнамерява да изпрати до всички общини в България. Тя е предприела кампания за стимулиране на кметовете да избират местни омбудсмани, за да бъдат решавани на място проблемите на хората. В момента такива посредници има в 11 общини в страната.

Източник: "Дарик"