Влюбени двойки окачват катинари с инициалите си по огради и местни забележителности

Катинари в разнообразни цветове и форми, с гравирани послания и имена на влюбени двойки или просто надписани на ръка, вече украсяват огради и местни забележителности в редица градове по света.

В основата е древно суеверие, според което може да опазите връзката си от недоброжелатели, ако окачите катинар с инициалите си на оградата на някой мост и после хвърлите ключа в реката.

Твърди се, че в съвременността този обичай - т.нар. lucchetti d'amore (на англ. love padlocks) - е тръгнал от Италия.

В Рим например в място за подобни "инсталации" се превърнаха най-старият мост в столицата - Понте Милвио, както и оградата на българската църква "Св. Винченцо и Атанасий", която се намира край фонтана Треви.

В много случаи обаче местните власти не са във възторг от подобна импровизирана туристическа атракция. Мостът "Хохенцолерн" в Кьолн, собственост на германския железопътен оператор "Дойче бан", стана обект на дебати, след като оградата му се оказа "украсена" с хиляди катинари.

Радио "Дойче веле" припомня, че се появили в пешеходната зона на моста през лятото на 2010 г. - а някои "собственици" на такива катинари дори разказват, че ходят да ги почистват по два-три пъти седмично.

Според специалисти мостовете винаги са имали символично значение за влюбените, тъй като съединяват два раздалечени бряга. Това обяснява защо този обичай се е разпространил не само в Европа, но и в целия свят, включително Китай. 

И макар че се сещаме за него в деня на свети Валентин, той не е запазен само за влюбени, а се практикува и между приятели.