Великобритания ще настоява да бъдат поддържани санкциите срещу Русия, докато не бъде изпълнено споразумението от Минск за уреждане на конфликта Украйна, заяви в София британският външен министър Филип Хамънд след срещата си със своя български колега Дание

Великобритания ще настоява да бъдат поддържани санкциите срещу Русия, докато не бъде изпълнено споразумението от Минск за уреждане на конфликта Украйна, заяви в София британският външен министър Филип Хамънд след срещата си със своя български колега Даниел Митов. 

Ще продължим да се противопоставяме на незаконното анексиране на Крим, допълни Хамънд.

От своя страна българският външен министър потвърди, че двамата с британския му колега осъждат терористичните актове в Париж и са загрижени за продължаващата ескалация на насилието. 

Реформа на ЕС

Също така основен акцент в разговорите и в изявленията на двамата министри беше идеята на Великобритания за реформа на Европейския съюз. Тя, разбира се, е свързана с имиграцията, което е голям проблем във Великобритания.

Поетапно ще се въвеждат във Великобритания мерките за ограничаване на социалните придобивки за работници от Европейксия съюз. 

Европейски работници

На въпрос на БНР за сроковете, обявени от премиера Дейвид Камерън относно ограниченията за български и други европейски работници, свързани със социални придобивки като данъчен кредит или като помощ за жилища, той обясни, че има растящо чувство на разочарование сред нископлатените и нискоквалифицирани британци, защото трудно си намират работа, заради по-способните европейски работници. 

От своя страна българският външен министър обясни, че това, че се водят разговори за реформи в ЕС не е проблем. България обаче тълкува реформите като повече политическа, а не по-малко политическа интеграция.

Независимо как ще свърши дебатът за членството в ЕС на Великобритания, ние в България не можем да си представим ЕС без Великобритания, отбеляза Даниел Митов.