Кандидатите за книжка ще трябва да си правят селфи с таблетите

От днес всички теоретични изпити за шофьори ще се провеждат на таблети. Освен това кандидатите за шофьорска книжка ще трябва да се снимат с таблета на място.

По думите на изпълнителния директор на Автомобилната администрация Цветелин Цветанов, цитиран от БНР, целта е справяне с корупцията и измамите, които да доведат до подобряване на безопасността на движение. 

Промяна при формулиране на въпросите няма и тяхното съдържание е идентично на това с хартиените листовки. 

Прекратяване на порочни практики

За да се прекратят практиките на явяване на чужд човек на мястото на кандидата, в началото всеки изпитван сам си прави снимка чрез таблета. По време на изпита електронното устройство ще прави още снимки, като те ще се сравняват с тази в бъдещата шофьорска книжка на изпитвания.

"Предстои въвеждането на нови четящи устройства на личните документи. Водим разговори с МВР да ни бъдат предоставени база данни за личните данни, които ще съпоставят снимката в момента на изпита и снимката, която е представена към личните документи", обясни Цветанов. 

Виж още: 10 неща, които КАТ не иска да знаете

"Ще премахнем и т.нар. явление явяване на един вместо друг кандидат. От началото на годината имаме близо 300 анулирани изпита на кандидати. Едни са за представяне на документ с невярно съдържание, фалшиви дипломи, явяват се под чужда самоличност, има направени опити за преписване", каза още Цветелин Цветанов.

Източник: БНР